Chaussée d’amour / ik ging vreemd

Chaussée d’amour / ik ging vreemd

mij wenkend met een zwoel gebaar
van achter hun vitrine
maakten ze mijn libido klaar
en streelden zoet mijn zinnen

de Parisienne zag mijn interesse
en kuste mij op zijn Frans
trots prees zij haar delicatessen
en haar vriendinnenkrans

Tatyana bleek een ranke griet
asblond en heel onkuis
zij fluisterde "kom en geniet"
maar dan in 't Pruisisch Duits

hoog op een kruk zat Phoenia
geboeid in rood latex
haar ebbenhout uit Kenia
voorspelde goede sex

van achter een fles brut de brut
lonkte een meisje geil
en in de taal van Don Quichotte
prees ze haar Spaanse stijl

een halfgodin in lingerie
bood mij iets op zijn Grieks
ik nam haar hand en zei "Merci,
geef al dit vreemd volk iets”!

Jan GOFFA, Haspengoud, z.p.: writehi(s)story, 2009, p. 67. Jan Goffa (Aalst OV 1957). Bouwkundig ingenieur grondonderzoek en leraar. Brustem. Stadsdichter Sint-Truiden uitgeroepen door Het Belang van Limburg 2008 en als tweede Haspengouws fruitdichter aangesteld door de Commanderie der Fruyteniers 2010. Schrijver van limericks on line op www.gedichtegedachten.be. Directe, branievolle gedichten over actualiteit.


ONTDEKKING VAN DE DAG

Sint-Genovevakerk Zepperen

Bron afb: visitlimburg.be

Sint-Genovevakerk Zepperen

Reeds omstreeks 650 zou er een aan Sint-Genoveva gewijde kapel in Zepperen  hebben gestaan. Omstreeks deze tijd zou Sint-Trudo bisschop Remaclus in Zepperen hebben ontmoet, zoals wordt beschreven in de Vita Sancti Trudonis uit omstreeks 775, waarin sprake was van een dergelijke kapel. Hier zou Trudo  gebeden hebben, waarop Remaclus hem naar Metz  zond om een priesterstudie te volgen.

De toren werd gebouwd in de 12e eeuw en is in Romaanse stijl. De huidige kerk, gebouwd in Demergotiek, werd tussen 1430 en 1509 gebouwd, en gerestaureerd van 1860-1906. Reeds in 1935 werd de kerk beschermd als monument. In 1983 werd ook de omgeving van de kerk beschermd als dorpsgezicht. Het patronaatsrecht van deze parochie berustte in het feodale tijdvak bij het Kapittel van Sint-Servaas te Maastricht.

De vierkante westtoren in Romaanse stijl heeft drie geledingen en is gebouwd in silex. Het portaal is neoromaans en stamt uit het einde van de 19e eeuw. Ook het ronde traptorentje rechts van de toren is neoromaans en later toegevoegd, waarbij het materiaal van de toren werd gebruikt. De toren wordt gedekt door een ingesnoerde naaldspits.

De kerk is een driebeukige bakstenen kruisbasiliek in Demergotiek. Hoekbanden en dergelijke werden uitgevoerd in mergelsteen. De kerk is groot voor een dergelijk klein dorp, omdat ze een vooruitgeschoven bezitting was van het Kapittel van Sint-Servaas.

Van belang zijn de laatgotische muurschilderingen (1509) in het zuidelijke transept: Een Laatste Oordeel, een Sint-Christoffel en elf taferelen uit het leven van Sint-Genoveva. Deze werden ontdekt tijdens de restauratie, in 1898, toen het pleister werd verwijderd waarmee ze waren overgeschilderd.

Verdere kerkschatten zijn schilderijen als Thomas van Aquino (2e helft 16e eeuw), Hubertus (eind 17e eeuw), een bisschop (1e helft 18e eeuw), Aanbidding der herders (eind 17e eeuw), Laatste Avondmaal (eind 17e eeuw), Sint-Catharina (omstreeks 1600). Een altaarstuk, Sint-Genoveva  betreffende, heeft zijpanelen uit ongeveer 1500 en het middenpaneel werd eind 19e eeuw vervaardigd. Ook is er een piëta in gepolychromeerd hout uit ongeveer 1500 en een laatgotisch triomfkruis.

De glas-in-loodramen zijn van 1902 en 1922 in neogotische stijl. Ook de preekstoel is neogotisch. Het hoofdaltaar is neoromaans.

Bekijk ook: Sint-Genovevakoor 

 Bron: Wikipedia

Onderschrift...
Bron: http://toonblogt.blogspot.com/2014/06/zepperen-sint-genovevakerk-de.html