de Menten de Horne, ridder Jean Théodore Ferdinand Leopold, burgemeester

Sint-Truiden 02.06.1789   Sint-Truiden 08.10.1860  Marie de Stappers 

Zoon van eigenaar Léon François te Horne en gravin Anne Cathérina de Corswarem Looz. Gematigd liberaal. Lid provinciale staten, maire Kortijs en Niel. Burgemeester Sint-Truiden 1832-1836. Arrondissementscommissaris Hasselt 1840-1846. Gehuwd met dochter van Willem de Stappers-Vanderstraeten, laatste heer Brustem , overleden in Maastricht. Plankstraat .

Lit.: EPNB, 1994, p. 99.


ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden