Hinnisdaels, Petrus ‘Jefke’, eeuweling

Halle-Booienhoven 24-06-1873   Duras 25.07.1980   x Emérence Tuts 

Zoon van Jacob Alfons en Maria Catharina Lime.  Kasteelknecht  Duras, kareelbakker, mijnwerker Citadel Luik, boerenknecht en mollenvanger. Loteling 14de linie Luik. Landbouwer  Leeuwerweg Wilderen . Lid schuttersgilde Sint-Sebastiaan Wilderen, erelid KTOG Zodemannen Sint-Truiden. Lid Bond Derde Leeftijd. Gouden bruiloft 1951. Folkloristische stoet 1978 als viering 105 jaar. 

Overleden op 107 jaar, toen oudste inwoner van België.  

Overgrootvader via huwelijk van Valère Raskin, diensthoofd burgerzaken stad Sint-Truiden. 

Lit.: D.S., in Het Volk, 20.06.1978, 27.06.1978 en 01.07.1980.
ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.