Pfeffer, (Georges) Willem, electricien

Bergzabern (D.) 19.04.1885 Sint-Truiden  22.07.1970 Josephine Coenen 

Zoon van uurwerkmaker Wilhelm en Marie Cathérine Knetemann uit Amsterdam. Sinds 1891 in Sint-Truiden. Huwelijk met Sint-Truidense kappersdochter in Wittem (Nl.) 1913. 

Horlogemaker, pionier elektriciteit en telefonie o.a. in kastelen. Verstekeling in Ziekeren en boven kapperszaak schoonouders tijdens WO I. Avondleergangen Academie Sint-Truiden. kunstschilder, fotograaf. Betrokken bij Festraets-uurwerk   samen met Camille Festraets, Hendrik Prijs en Achille Thijs. Varkensmarkt, Zoutstraat, Tiensestraat. Vader van Willy Pfeffer-Claes, eerste directeur cultuurcentrum en grootvader van Willy, toneelmeester cultuurcentrum. Lid H. Familie. Beheerder n.v. Electro-Financie en afgevaardigde-beheerder s.v. Electro-Limburg.

Foto als knaap in middeleeuws kostuum te paard, Trudofeesten 1893.

Info: Willy Pfeffer.
Lees: Louis STERKEN, Vier jaar ondergedoken voor eigen volk, in HVBL, 10.01.1965; Roger DUCHATEAU, Wilhelm Pfeffer en het café 'Au Nouveau Monde', in De Bink, jg. 22, nr. 87, 4de kwartaal, 2019, p. 9-11. 
ONTDEKKING VAN DE DAG

Burgemeesterwapens

Elke burgemeester laat zijn wapen na

De burgemeesters die bouwden of verbouwden aan het stadhuis lieten hun naam na in de vorm van hun familiewapen. Dat gebeurde zowel bij de torenheropbouw in 1606, de nieuwbouw van het stadhuis in 1759, de inrichting in 1788, de restauratie in 1927 en de actuele restauratie en nieuwe inrichting afgerond in 2016.

Burgemeesters van voor 1795 waren vooral belastinginners en verdelers van stedelijke taken, anders dan de burgemeesters vandaag. De geschilderde wapens uit 1788 in de vroegere raadszaal, nu trouwzaal, zijn niet steeds met heraldische nauwkeurigheid bijgeschilderd in de loop der jaren.

Keel = rood, sabel = zwart en lazuur = blauw.


Jan Lycops1606: gedeeld, in I van keel met gouden korenschoof, in II van goud een huismerk van sabel in de vorm van een patriarchaal kruis onderaan heraldisch rechts herkruist. Belforttoren gevel.


Willem Preuveneers 1606: van keel met gouden keper beladen met drie meerlen in sabel en vergezeld van drie zilveren scheerdersscharen met de punt naar onder. Belfortoren gevel.


Baudoin Moers 1759: van goud met drie morenhoofden van sabel, met wrongen van zilver, geplaatst 2-1. Schoorsteenlambrizering vroegere raadszaal.Maurice Schoenaerts 1759 in zilver een Boergondisch kruis van sabel met over alles heen een zilveren schelp. Schoorsteenlambrizering vroegere raadszaal.


Jean Barthélemy Balthazar de Pitteurs (-Hiegaerts) 1788: van zilver met een groene klimmende leeuw, rood geklauwd en getongd met schuinbalk van goud, beladen met vier zwarte koeken. Plafondlijst vroegere raadszaal.


Trudo Luesemans 1788: gevierendeeld, in I en IV geschaakt van keel en goud in vier rijen, elk van vier vakken. II en III in zilver drie ruiten van lazuur, geplaatst 2-1. Plafondlijst vroegere raadszaal.


Paul Cartuyvels 1927: op lazuur een zilveren, zwemmende zwaan met in het schildhoofd twee gouden sterren. Gebeeldhouwd onder het Trudobeeld in de belforttoren.


Veerle Heeren 2016: in goud een leeuw van keel, met kop en manen van sabel, geklauwd en getongd van lazuur, een gekanteeld schildhoofd van lazuur, bezaaid met venussymbolen van goud. Ingemetseld in de inkomhal.