Poelmans, Norbert Willem Lodewijk Joseph, drukker

Brustem 01.08.1887  Evere 1966  Antoinette Schlusmans 

Zoon van Kamiel en Felicitea Schoofs. Neefje van burgemeester Poelmans. Regisseur amateurtoneel Brustem . College tot in poësis. Violist. Gehuwd met herbergiersdochter uit ‘De Anker ’ of ‘Café du Tribunal ’. Schatbewaarder COO Brustem. Even griffier vredegerecht Herk-de-Stad. 

Sint-Trudo’s drukkerij , Botermarkt  naast Gerstmans. Sinds 1925 Prins Albertlaan . Schoonvader van mijningenieur en van aquarellist. Fotografie met verhuur donkere kamer, pasfoto’s WO I, fototypie o.a. zichtkaarten. Drukte Robert Mouling’s Volledige Vlaamsche theoretische begrippen der muziek. 

Activist, gastheer voordracht Dr. Borms tijdens WO I. Antagonist van burgemeester Cartuyvels. Uitgever van gestencild studentenmaandblaadje Vrank en Vrij. Vlaamschgezind strijdblad 1910, voor de leden van de Vlaams-Katholieke Eendracht. Internering na WO I. 

Uitgever van zondagsblad De Volksbode, enkele jaargangen vanaf 1918. Drukkersgerief overgenomen door Rietjens Hamelstraat. Vertegenwoordiger firma Claese. Naar Diegem 1926, Machelen en Erps-Kwerps 1928. Uitbater parochie- en filmzaal Het Gildenhuis Heist-op-den-Berg 1930. Naar Evere 1935. Begunstigde Bormsfonds.

 Info: Kamiel Stevaux.
ONTDEKKING VAN DE DAG

Hallo Micro! Onze oudsten aan het woord

Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.

Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod: 

2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras