Couplets de "Jan”

Couplets de "Jan”

“Ne parle pas” och .Jan, dje moet niks zeggen,
Want en de stad weudt sebiet gelameerd :
Ich bevroeg mich : wa zoo ich waôl aanleggen
Dô op de merk, weudt veul te veul verteerd !
Ich keus mischien ekleè besluijtje nemen
Ver dien och d'aander vreumd concert te verbiên;
Het spel was tâ, en s'hâne mich vergeten !

Ne parle pas, och Jan, ne parle pas. 

Ne parle pas, och Jan, dje moogt niks zeggen
Ich hâ schoen roepen op Mil, op Ree, op Trien ;
Ich stond dô djust 'lek en hin dij moet leggen
Al biddende ‘ne vader ons of tien!
Ich was bekan door de pikdroôd gekropen,
En docht: God geef! Da se de scheur nê zien!
Het park was tâ, ma d’achterdeur stond open;

Ne parle pas, och Jan, ne parle pas.

St-Trond s’éveille!!!, Sint-Truiden: Maatschappij Cicindria, 30 december 1906, drukkerij A. Berqueman, Brussel. Evenementenmaatschappij van liberale inslag sinds ca. 1903, met voorzitter machinefabrikant ijzergieter Julien Goffin, secretaris Sylvain Cartuyvels en erevoorzitter suikerfabrikant Guillaume Mellaerts. Later als Cicindria St-Trond Sportif ook organisator van sportmanifestaties en voetbalclub. In deze muzikale revue in de zaal van de Koninklijke Harmoniemaatschappij wordt de draak gestoken met het stadsbestuur. Hier in het bijzonder met een katholiek en zuinig gemeenteraadslid Jan.
 Wijze: Dragons de Villars.



ONTDEKKING VAN DE DAG

Beiaardklanken en biggengeschreeuw

Aldous Huxley.

Hij durfde ooit te schrijven over ons, Truienaren: Sommigen maken laken, sommigen suiker. Enkelen hebben cultuur, de rest helemaal niet!
Als bewijs van het tegendeel hangt aan een gevel op de Grote Markt sinds 1968 zijn naam in bronzen letters: Aldous Huxley.

Een aardige Belgische.

Huxley was een telg uit een Brits geslacht van beroemde en bijzonder knappe koppen. Hij studeerde letterkunde in Eton en Oxford. Op een feestje met Kerst 1915 in Engeland viel hem de frèle Maria Nijs op, een Belgische oorlogsvluchtelinge met grote, groenblauwe ogen. Ik heb tenslotte ook een aardige Belgische ontdekt, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, meende de slungelachtige, bijziende romanschrijver. Maria’s vader was een Kortrijkse textielbaron, maar moeder Marguerite Baltus stamde uit Sint-Truiden. De rijke koopmansfamilie Baltus woonde in het huis In de Roos op de Grote Markt. Van het een kwam het ander en na de Grote Oorlog trouwde Aldous met Maria. Rond die tijd verbleef de Brit bij oom Baltus in Sint-Truiden.

De inspiratie voor zijn novelle Uncle Spencer uit 1924 deed hij toen op. Het verzonnen Longres uit de novelle is Sint-Truiden, afgebeeld als zedig provinciestadje met een aardige burgerij. Ons interesseren natuurlijk de herkenningspunten : de onontkoombare beiaarddeuntjes, het stille begijnhof, het stadhuis in zachtgele pleister, de kermisattracties met de Dikke Madam die haar gezicht kon wassen met haar tiekes… De diervriendelijke Duitse bezetter beboette iedereen die nog varkens aan oren en staart over de zaterdagmarkt sleurde. Geen enkele verordening zat de boeren meer dwars dan deze.

Een citaat in de originele taal, waarin Huxley beschrijft hoe de Truienaren weerwraak namen op de arme biggen na het vertrek van de Duitsers eind november 1918: The first Saturday after the departure of the German troops was a bad morning fort he pigs. To carry a pig by the tail was an outward and visible symbol of revovered liberty; and the squeals of the porkers mingled with the cheers of the population and the trills and clashing harmonies of the bells awakened by the carilloneur from their four years’ silence. By ten o’clock the market was over. 

Het Minderbroedersplein heette 'varkensmarkt' in de volksmond


Globetrotter Huxley werd in 1932 wereldberoemd door zijn bittere toekomstroman Brave New World en in 1954 met The Doors of Perception, een verslag van zijn experimenten met de druk mescaline. Maria stierf in 1955 en Aldous in 1963 te Los Angeles, net op de dag waarop president Kennedy werd vermoord.



Huxley-vorser
Leraar Roger Collart (+1996) was wel de hardnekkigste Huxley-vorser in onze stad. Zijn vaak gevraagde vertaling van Uncle Spencer wacht nog altijd op een uitgever! Ook Louis Sterken, Guido Wulms, Frank Decat, Danny Gennez en Jean-Pierre Rondas schreven over Aldous in Sint-Truiden. Huxley houdt de aandacht levend: in Munster (D.) is een heus studiecentrum gehuisvest. De Antwerpse sensatiejournalist en latere crimi-auteur Stan Lauryssens bracht een boek uit over Maria Nijs en haar stormachtige liefdesleven.