Couplets de "Jan”

Couplets de "Jan”

“Ne parle pas” och .Jan, dje moet niks zeggen,
Want en de stad weudt sebiet gelameerd :
Ich bevroeg mich : wa zoo ich waôl aanleggen
Dô op de merk, weudt veul te veul verteerd !
Ich keus mischien ekleè besluijtje nemen
Ver dien och d'aander vreumd concert te verbiên;
Het spel was tâ, en s'hâne mich vergeten !

Ne parle pas, och Jan, ne parle pas. 

Ne parle pas, och Jan, dje moogt niks zeggen
Ich hâ schoen roepen op Mil, op Ree, op Trien ;
Ich stond dô djust 'lek en hin dij moet leggen
Al biddende ‘ne vader ons of tien!
Ich was bekan door de pikdroôd gekropen,
En docht: God geef! Da se de scheur nê zien!
Het park was tâ, ma d’achterdeur stond open;

Ne parle pas, och Jan, ne parle pas.

St-Trond s’éveille!!!, Sint-Truiden: Maatschappij Cicindria, 30 december 1906, drukkerij A. Berqueman, Brussel. Evenementenmaatschappij van liberale inslag sinds ca. 1903, met voorzitter machinefabrikant ijzergieter Julien Goffin, secretaris Sylvain Cartuyvels en erevoorzitter suikerfabrikant Guillaume Mellaerts. Later als Cicindria St-Trond Sportif ook organisator van sportmanifestaties en voetbalclub. In deze muzikale revue in de zaal van de Koninklijke Harmoniemaatschappij wordt de draak gestoken met het stadsbestuur. Hier in het bijzonder met een katholiek en zuinig gemeenteraadslid Jan.
 Wijze: Dragons de Villars.



ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.