Renson, Firmin Guillaume Joseph, voetballer

Onderschrift bij deze foto

Renson, Firmin Guillaume Joseph, voetballer

Sint-Truiden 20.08.1909   Sint-Truiden 29.11.1954  Johanna Moers 

Zoon van Waalse graanhandelaar Leopold, burgerslachtoffer Pinberg WO I en Julie Roosen van Groot-Gelmen, handelaar regenkleding. Broer van kunstenaar Arthur. Uit voetbalminnende familie.  Schrijver van clublied ‘Allons les Canaries’ of ‘Vooruit STVV’ in 1948 op melodie van het Franse ‘Les boules de neige’. Speelde 9 jaar linksbuiten in het eerste elftal, werd bestuurslid en lid selectiecomité 1937. Jong gestorven. Bibliofiel. Sportwinkel ‘Corner’ op hoek Luikerstraat en Schepen Dejonghstraat. Echtgenote Anna was dochter fietsenhandel Moers. 

 Vader van Roland, Leuvense sportprof en promotor Vlaams sportmuseum Sportimonium 1985, en van Gisèle.Info: André Grammet.            Staf HENDERIX en Gerard MATHIJS, STVV 50 jaar, ST: STVV, 1973, p. 9.
ONTDEKKING VAN DE DAG

Hallo Micro! Onze oudsten aan het woord

Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.

Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod: 

2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras