Renaerts, Josephus,

Zepperen 13.9.1875   Zepperen 15.8.1950  Philomène de Fraipont Herk-de-Stad  

Zoon van landbouwer Hubert en van Anna Catharina Bex, Kogelstraat. Vader van Germaine en Georgette.  

Autodidact veearts , ook druk geraadpleegd voor mensenkwalen. Gebruikte volksremedies uit het Handboek voor lydenden of genezing zonder geneesheer 1855 van rector Vandenbosch Tongeren en van Sebastiaan Kneipp. 

Bouwde in 1904 naast de pastorie zijn burgerhuis. Prentbriefkaart met Maison J. Renaerts-de-Fraipont. Duivenliefhebber. Lindenthee ’t Meesterke van Zepperen , apotheek Bex Zepperen  ca. 1974.

Lit.: Jules FRERE, "'t Miesterke", in Limburgsche Volkskunde, 2de reeks, Hasselt, 1928, p. 17-18; André SCHIFFELEERS, Uit het leven van Lambert Marneffe, Nieuwerkerken: eigen beheer, p. 23-24; Prof. Dr. Guy Fabry, Ziekte en dood, in Leven in Oud Zepperen, p. 415-419.
ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: het luie landleven

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen. 

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 




Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.