Archiefkisten stadhuis


In het gerenoveerde stadhuis op de Grote Markt staan links en rechts naast de voordeur twee gerestaureerde archiefkisten opgesteld en extra belicht.

Eén van de koffers is naar verluidt de schepenkist van Brustem. Slechts in aanwezigheid van alle drie sleutelhouders kon deze archieven- en muntenkist worden geopend. Bemerk de muntengleuf om te deponeren. Voor de openingsdag van het gerestaureerde en nieuw ingerichte stadhuis op 22 mei 2016 werd aan elf Truienaren van evenveel generaties een voorwerp gevraagd om in deze tijdscapsule te  stoppen. Van Gust, 4 maanden jong, tot de eeuwelinge Jeanne.

Een andere ‘compe’ of archiefkist was eigendom van de beenhouwers, één van de actiefste ambachten. In deze kist werden verslagregisters, leden- en contributielijsten en geld in speciën bewaard. Bemerk de herstelde spelfout door de lettersteker op het deksel: COMPE DES BEENHAUWERS AMBACHT DESER STAD Sint-Truiden TRUYDEN AO 1739.


ONTDEKKING VAN DE DAG

Belgian Red Devils

Belgian Red Devils

De Fouga aan het werk.
HBVL 1977

Lees: Jean-Pierre SCRUEL, De Rode Duivels en de Belgische acrobatische patrouilles van 1933 tot op heden, Brussel: Grisard, 1979; Vincent PECRIAUX, Butterflies in the skies. Fouga Magister. 30 ans à la Belgian Air Force et dans le monde, 1989.
Kijk: www.fougamagister.be; www.facebook.be/magisteraviation