Sint-Martinuskerk (Groot-Gelmen)

Sint-Martinuskerk (Groot-Gelmen)

De Sint-Martinuskerk is de parochiekerk van Groot-Gelmen, gelegen aan Groot-Gelmen. De parochie omvat, naast het gebied van Groot-Gelmen, ook de buurtschap Helshoven, die behoort tot de Borgloonse deelgemeente Hoepertingen. Hier staat de beschermde kapel van Helshoven.

Gebouw

Deze neoromaanse kruisbasiliek, gebouwd omstreeks 1880, werd ontworpen door Joseph Gérard. Het bakstenen gebouw heeft een ingebouwde zuidwesttoren met een ingesnoerde, zeskante spits. Tal van versieringen werden aangebracht met behulp van arduin: Boogfriezen, vensteromlijstingen en dergelijke. De kerk ligt op een hoogte, en wordt omringd door een ommuurd kerkhof. Een hoge trap geeft toegang tot de kerk.

Meubilair

De kerk bezit een Verrezen Christus in gepolychromeerd hout (17e eeuw), een Sint-Sebastiaan in gepolychromeerd hout (2e helft 17e eeuw). In het transept bevinden zich twee marmeren grafstenen, uit 1619 en 1765. Het kerkhof heeft drie grafkruisen uit de17e en 18e eeuw.


Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Martinuskerk_(Groot-Gelmen)

ONTDEKKING VAN DE DAG

Sint-Gangulfuskerk

Sint-Gangulfuskerk

Het oudste en mooiste kerkje van Sint-Truiden staat in de Diesterstraat  en is een schoolvoorbeeld van romaanse bouwkunst uit de 11e eeuw. Het is de oudste kerk van de stad, gebouwd door abt Adelardus II  (1055-1082). De driebeukige romaanse basilica verving vermoedelijk een nog oudere Karolingische kerk. Van Adelardus’ bedehuis bleef de middenbeuk bewaard. Koor en apsis zijn jonger, terwijl het gotisch transept uit de 16e eeuw dateert. De zijbeuken werden in de 17e en 18e eeuw herbouwd op de oude funderingen. 

Tussen 1961 en 1964 werd de kerk gerestaureerd door architect P. Vanmechelen en onder toezicht van prof. R. Lemair waarbij ze haar vroeger uitzicht terugkreeg. In zijn huidige vorm beschrijft de plattegrond een basilicale kruiskerk met kleine, ingebouwde westtoren en een halfronde apsis. Boven de westingang staat in het timpaan een merkwaardige 13e-eeuwse Christus aan het kruis. De mooie apsis wordt langs buiten geaccentueerd door drie rondbogen en drie verdiepte vensters. Het interieur is eenvoudig en mooi. De middenbeuk heeft rondboogarcaden op vierkante pijlers uit mergel, met daarboven rondboogvormige bovenlichten. Met uitzondering van de halve koepel boven het koor wordt de rest van het gebouw afgedekt met een vlakke houten zoldering. Tot de kerkschat behoren: een reliekhouder van Sint-Gangulfus van omstreeks 1700, een (verminkte) 16e-eeuwse Annaten-Drieën en een even oud gepolychromeerd triomfkruis. Gratis toegang.