Sint-Andreaskerk (Runkelen)

Sint-Andreaskerk (Runkelen)

Onderschrift bij deze fotoDe Sint-Andreaskerk is de parochiekerk van Runkelen , gelegen aan Runkelen-Dorp.

Deze neoclassicistische zaalkerk werd omstreeks 1850 gebouwd. Ze heeft een éénbeukig schip met een ingebouwde westtoren. Het gebouw is uitgevoerd in baksteen en werd afgewerkt met hardsteen. Het schip heeft een vlakke zoldering, en het koor een kruisribgewelf.

De kerk bezit een 17e-eeuws houten Sint-Andreasbeeld  en uit dezelfde tijd een houten Sint-Corneliusbeeld . Eind-17e-eeuws is een Jezus aan het Kruis . Het hardstenen doopvont  is 14e-eeuws, met een 19e-eeuws bekken. De houten koorlezenaar stamt uit einde 18e eeuw.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Andreaskerk_(Runkelen)

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: het luie landleven

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen. 

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 
Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.