Als 't oorlog is, dan deugt het niet, dat was vroeger ook zo. Dat was in de tijd toen de Fransen hier waren, de Sansculotten heetten ze die, en die waren eens zat en ze hielden lelijk huis. Ge hebt dat Lievevrouwke hier in de Beekstraat zeker al gezien? Wel, toen die zatte soldaten daar doorkwamen, pakten ze het beeldje vast en dat hebben ze toen daar geslagen en gesmeten en gestampt dat de mensen dachten dat daar niets meer van overbleef. Maar 's anderendaags waren ze niet weinig blij toen het beeldje daar schoon terugstond en daar was niets meer aan te zien. Aan heilige zaken moogt ge uw handen niet steken, dat ziet ge.
Opgetekend door F. Beckers in 1947
Maastricht 29.06.1574 26.07.1641 Barbara Seegers
Uit een geslacht van grenswachters van de Graven van Loon, in Brustem sinds minstens 1300. Zoon van Koenraad en Barbara Tans. Jonker. Halfheer van Brustem en voogd van Zepperen 1610. Grondbezit in Brustem, Maastricht, Diepenbeek, Bilzen en Vreren, Val, Borgloon en Hasselt. Plaatste gedenksteen voor zijn overgrootvader jonker Bartholomeus (+1500) in kerk Brustem 1617. Zelf begraven in het hoogkoor van de Minderbroederskerk Sint-Truiden. volgens overeenkomst uit 1641. Wapen: in goud twee dwarsbalken van keel met zilveren vrijkwartier beladen met drie zwarte leeuwen.
Grafzerk nu in muur kloosterpand Minderbroedersklooster Sint-Truiden. met identificatie en verwijzing naar het plaatsen van het monument nog tijdens zijn leven uit wantrouwen naar erfgenamen toe.