Verhalen van de kwade hand

Verhalen van de kwade hand

Een vrouw had een baby die ze bij mooi weer buiten in een kinderwagen legde. Opeens begon het kindje gezondheidsproblemen te krijgen. De dokter probeerde allerlei zaken, maar niets hielp. Na een half jaar wilde de dokter zelfs niet meer komen. De buren hadden de vrouw al gezegd dat de kwade hand er misschien iets mee te maken had en raadden haar aan om het kind niet meer buiten te zetten bij mooi weer. Ze stuurden haar naar een man die op de Spaanse Brug woonde. Die man zei de vrouw dat ze een noveen moest houden en voor de Drie Gezusters moest bidden. Daardoor werd het kindje wat beter, maar het herviel weer. Een tijdje later werd er in het dorp een processie gehouden. De vrouw ging mee met het kind in haar armen, en ze bleef de hele tijd dicht bij het H. Sacrament. Daarna was het kind voorgoed genezen.

Ik heb een kind gehad, een kind gelijk een wolk, en als 't schoon weer was zette ik het altijd in 'n koets aan de deur. Op een keer begon het kind achteruit te gaan. Ik deed de 'doktoor' komen en die meesterde er wel een half jaar aan, maar dat hielp niet en toen wou de 'doktoor' niet meer komen.De geburen hadden al eens gezegd 'Dat kind is van de kwade hand geraakt, ge moogt dat niet meer doen, uw kind zo aan de deur zetten, daar komt van alle volk door.' Ik kon dat maar niet geloven, maar ik kon mijn kind toch ook niet laten sterven. 'Gaat naar de man van de Spaanse Brug' zegden ze. Die zei dat ik een negenste moest doen en de Drie Gezusters moest afgaan. Toen werd het kind een beetje beter maar 't viel terug in. Toen ging juist de processie uit, en ik pakte 't kind op en ging mee en ik hield me zo kort als ik kon bij het H. Sacrament en daar bleef ik de hele processie. Toen is het kind voor goed gebeterd.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Bevingen

ONTDEKKING VAN DE DAG

Hakselaar uit het vml. Hoevemuseum Sint-Truiden

Hakselmachine of toestel met een manueel aandrijfmechanisme voor het snijden van stro, gras of maïsgroen. Het grote vliegwiel bezorgde voldoende momentum om de spierkracht maximaal te kunnen  gebruiken. 

Het te versnijden gewas werd in de aanvoergoot gelegd en kwam tussen twee getande rollen terecht. Hierdoor werd het naar het mes toe gedreven. Dat mes werd aangedreven door het grote vliegwiel in gietijzer met hengsel.

Uit de landbouwcollectie voormalige Hoevemuseum Sint-Truiden, met ST/86.238 als oud inventarisnummer.


Het toestel is vervaardigd of geleverd door Sneyers-Lafosse en had Jozef Tilkens als vorige eigenaar, die het aan het Stedelijk Hoevemuseum schonk. 

Sneyers, (Jan Trudo) August was een gekend nijveraar in het stadscentrum. Sint-Truiden 03.08.1866 – Sint-Truiden 12.12.1923, x Justine Lafosse. Opvolger Lafosse-Charlier. Metaalwaren Engels, Frans, Duits en inlands, kachels, lantarens, bietwortelsnijders, fornuizen, huishoudartikels, ijzeren bedden, tuinmeubelen, gereedschappen, glas, porcelein, kristal. Weeldeartikels. IJzer, staal, balken. Depot van zink van Nouvelle Montagne. Hoogbrugstraat +-1928. Weduwe A. Sneyers-Lafosse +-1929. Weduwe A. Sneyers-Lafosse Hoogbrugstraat (ijzerwaren, huishoud), Grote Markt ('weelde'), Beekstraat (staal, zink) +-1933. Afdeling aardewerk op Grote Markt. In  1912: overname handel in koorden en zakken van koordendraaier Louis Lafosse Hoogbrugstraat door ijzerhandel August Sneyers-Lafosse. De firma leverde ook landbouwmachines. 


Inventaris CAG, Leuven - Hoevemuseum Sint-Truiden