Spookpaard

Spookpaard

Een man die naar zijn vriendin was geweest, ging te voet naar huis. Toen hij door een weide kwam, liep er een veulen tegen hem aan. Even later kwam de man bij een grafzerk. Hij verdwaalde en raakte niet meer uit de weide. Pas bij het ochtendgloren vond de man het hek van de weide. Het veulen en de grafzerk waren verdwenen.

In Brustem was eens een 'vies' man en die was vrijen geweest en bij nacht kwam hij thuis. Toen hij door een wei kwam, liep daar een veulen tegen hem, en toen hij daar in de klaarte doorgekomen was, was die wei nog leeg. 'Dat duurt toch lang eer ik aan de 'brier' ben' dacht hij, maar hij kon niet uit de wei geraken, hij ging maar altijd door en hij bleef in de wei en opeens stond hij voor een zerk. Toen het klaar werd, geraakte hij eerst aan de 'brier', toen was hij moederziel alleen, het veulen en die zerk waren weg. En 't water liep zo aan hem af, hij had de hele tijd door de wei op en af gedraafd.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Brustem

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.