Spookpaard

Spookpaard

Een man die naar zijn vriendin was geweest, ging te voet naar huis. Toen hij door een weide kwam, liep er een veulen tegen hem aan. Even later kwam de man bij een grafzerk. Hij verdwaalde en raakte niet meer uit de weide. Pas bij het ochtendgloren vond de man het hek van de weide. Het veulen en de grafzerk waren verdwenen.

In Brustem was eens een 'vies' man en die was vrijen geweest en bij nacht kwam hij thuis. Toen hij door een wei kwam, liep daar een veulen tegen hem, en toen hij daar in de klaarte doorgekomen was, was die wei nog leeg. 'Dat duurt toch lang eer ik aan de 'brier' ben' dacht hij, maar hij kon niet uit de wei geraken, hij ging maar altijd door en hij bleef in de wei en opeens stond hij voor een zerk. Toen het klaar werd, geraakte hij eerst aan de 'brier', toen was hij moederziel alleen, het veulen en die zerk waren weg. En 't water liep zo aan hem af, hij had de hele tijd door de wei op en af gedraafd.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Brustem

ONTDEKKING VAN DE DAG

Foucart, (Jean Joseph) Achille, architect

Brussel 29.03.1872   Verviers 27.06.1952   Armande Baiwir 

Zoon van herbergier Joseph van Sint-Gilis en Mélanie Moers (Sint-Truiden 1832-Tongeren 1908). Ouders gehuwd Sint-Truiden 1868.  

Beursstudent academie Brussel 1893. Huis advocaat Vandersmissen hoek Rijschoolstraat-Tiensestraat met hoektorentje 1902. Huis Degeneffe Grote Markt 1904. Huizen Koningin Astridstraat, o.a. gesigneerd Ach. FOUCART 1906. Grafmonument eigen ontwerp in art nouveau kerkhof Sint-Truiden. Naar Tongeren 1907. Villa meester Vanschoenbeek Hoepertingen 1908. Architect  en landmeter . Tekenleraar  Athenea Hasselt en Tongeren. Werken aan kerken o.a. te Gingelom 1906 en Berg 1909.