De witte juffrouw en de zwarte madam

De witte juffrouw en de zwarte madam

Bij de hoeve van X had men al vaak witte juffrouwen gezien. Op een avond besloten enkele jongens om naar de witte juffrouwen op zoek te gaan. De jongens gaven elkaar een hand zodat ze de hele weg versperden. Er verschenen zes witte juffrouwen met lange jurken. Ze liepen als schimmen door de jongens heen en zeiden "Wij kennen jullie, maar jullie kennen ons niet."

Aan B. hadden ze al dikwijls de witte juffrouwen zien wandelen. Mijn broers en enige kameraden en ik, we zeiden op een avond 'Willen we de witte juffrouwen eens pakken, dan weten we wat dat is?' Toen ze aankwamen, gaven wij malkander een hand en zo gingen we over de hele straat staan. Ze waren met zessen en ze hadden lange kleren aan tot op de grond, maar ze waren toch tussen ons door en daar had anders niemand losgelaten. En toen riepen ze 'Wij kennen u, maar gij kent ons niet.'

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Brustem

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden