De witte juffrouw en de zwarte madam

De witte juffrouw en de zwarte madam

Bij de hoeve van X had men al vaak witte juffrouwen gezien. Op een avond besloten enkele jongens om naar de witte juffrouwen op zoek te gaan. De jongens gaven elkaar een hand zodat ze de hele weg versperden. Er verschenen zes witte juffrouwen met lange jurken. Ze liepen als schimmen door de jongens heen en zeiden "Wij kennen jullie, maar jullie kennen ons niet."

Aan B. hadden ze al dikwijls de witte juffrouwen zien wandelen. Mijn broers en enige kameraden en ik, we zeiden op een avond 'Willen we de witte juffrouwen eens pakken, dan weten we wat dat is?' Toen ze aankwamen, gaven wij malkander een hand en zo gingen we over de hele straat staan. Ze waren met zessen en ze hadden lange kleren aan tot op de grond, maar ze waren toch tussen ons door en daar had anders niemand losgelaten. En toen riepen ze 'Wij kennen u, maar gij kent ons niet.'

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Brustem

ONTDEKKING VAN DE DAG

Pieters Aline (Marie Mélanie Caroline), fotograaf 'Miss Kodac'

Diksmuide 05.12.1887  Sint-Truiden 16.11.1958  ongehuwd 

Dochter van geneesheer Aloïs en Maria Elisa Haegens. Zus van minderbroeder pater Idesbald (+1954). Ll. Instituut H. Familie. Opgeleid tot ambulancier WO I. Naar Sint-Truiden 1921. Winkel textiel en fotografiemateriaal hoek Hoogbrugstraat-Ursulinenstraat. Vriendin van rentenierster Julie Stassart Staar. Volksnaam Miss Kodak . Hoofdambulancier Rode Kruis. Opgravingen Truiense gesneuvelden mei 1940 in Tielt. Lid van de weerstand. Ziekentransport en repatriëring slachtoffers WO II. Fotografeerde o.a. oude gebouwen en stoeten in Sint-Truiden en omgeving.

Grafsteen Schurhoven .

Lit.: Jack NAUS, 140 jaar Rode Kruis Sint-Truiden, Sint-Truiden. Rode Kruis, 2010, p. 114-115 en 251-254.