Haas roept op zijn gezel

Haas roept op zijn gezel

Op een dag ging X op strooptocht naar Herk-de-Stad. Hij schoot een haas en stak die in een zak op zijn schouder. Even later kwam X nog een haas tegen, die spak "Waar ben je, waar ben je?", waarop de haas in de zak antwoordde "In de zak van X" X haastte zich om de haas uit de zak te laten, want hij was ervan overtuigd dat dit hekserij was.

Pieter N. ging eens op loerjacht op Herk (Herk-de-Stad) aan. Hij schoot een haas en hij meende dat hij dood was en hij raapte hem op en hij stak hem in een zak op zijn schouder. Een beetje daarna kwam daar weer een haas maar die begon te spreken 'Waar zit (sic) ge, waar zijt ge?' zei die. Toen antwoordde die in de zak'In Pieter N. zijn zak.' Toen was Pieter blij dat hij hem kon laten lopen want hij hoorde dat dat hekserij was.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Duras

ONTDEKKING VAN DE DAG

Janse(n), Gerard (André), beeldhouwer

Weert (Nl.) 10.09.1836 Sint-Truiden 29.09.1906 , x Mathilde Wilhelmine Elders, xx Pétronille Marie Régine Marguerite Balken 

Zoon van Pieter en Marie-Elisabeth De Caes.  

Meester-beeldhouwer  en medewerker van Michel Hoeken, Sint-Gangulfusplein. Huwde met zijn nicht Elders van Weert en later met Balken van Breukelen. Kerkmeubilair, o.a. preekstoel te Boninne naar ontwerp architect Blandot 1875. Biechtstoelen Seminariekerk Sint-Truiden (verbrand). Lid toezichtscommissie Tekenschool (1897).

Signering o.a. neogotisch altaar  uit Sint-Truiden. nu Fabry Zepperen M. HOEKEN G. JANSEN SCULPTEURS St. TROND.

Lit.: Christine VANTHILLO, Nederlandse neogotici in Sint-Truiden. De neogotische beeldhouwersateliers van Cornelis Janssen (1828-1895), Michel Hoeken (1827-1917) en Gerard Jansen (1838-1906), in ST19DE, 1998, p. 176-190.