Kwade hand d) Voedingswaren

Kwade hand d) Voedingswaren

Een boer kon geen boter meer maken omdat de vorige avond een heks om brood was komen vragen. Nadat men een kruis op de dorpel had gemaakt, kon de heks niet meer binnen.

en ze konne gien bouter nemie hebben omda dô ’s ôves een heks broeud kam vrôge; mo z’hebben e krös gemôkt op den derpel en dan kon di nemie binne en was de kôjând gedôn.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Duras

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: het luie landleven

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen. 

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 
Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.