Heksenvergadering ontbonden door een religieuze aanroeping

Heksenvergadering ontbonden door een religieuze aanroeping

In Vrijheers werden vaak heksenbijeenkomsten gehouden. Dat gebeurde in de weide van X tegenover de hoeve van de oude burgemeester. Een boer die dicht bij de weide woonde, had op een dag deelgenomen aan het eet- en drinkfestijn van de heksen. Omdat hij veel plezier had beleefd aan de heksenbijeenkomst, besloot de boer er dagelijks naartoe te gaan. Op een dag moest de boer echter niezen en zei daarna achteloos "God zegen me." Het volgende moment waren alle heksen verdwenen en stond de boer alleen in de weide. Sindsdien heeft de boer nooit meer de kans gekregen om aan een heksenbijeenkomst deel te nemen. De boer vond dat bijzonder jammer, want hij vond niets geweldiger dan gratis met iemand te kunnen meedrinken.

Te Vrijheers in een wei, dat heb ik dikwijls horen vertellen, daar kwamen de heksen bijeen. Dat was in Renottes wei tegenover de winning van de oude burgemeester, daar dansten ze en daar dronken ze wijn. Een boer die daar kort bij woonde, was eens bij hen geraakt en die had meegedaan en dat was hem zo goed bevallen, dat hij wel dagelijks naar de heksenvergadering ging. Maar op een keer niestte die boer en gelijk ze gewoon zijn te zeggen, zei hij ook 'God zegen me' en toen waren de heksen weg en van zijn leven is hij daar niet meer kunnen bij geraken, dat was erg voor hem, want hij dronk gaarne voor niets.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Engelmanshoven

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.