Onbepaalde gedaante

Onbepaalde gedaante

Een man die 's avonds was gaan kaarten, zag onderweg de hele tijd een spook voor hem springen. "Ook al ben je de duivel", zei de man, "ik ga niet meer uit de weg". Toen de man een kruisteken maakte, was de vreemde verschijning plots verdwenen.

dô was iene dee thâskam van ’t kôtspeile; en hem zag zoe altêd e spouk vuir hem springe. "Ge mocht den duvel zên, zeit er, mo ich gôn nemie öt de weg"; hem môkten e krös en het was weg.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Engelmanshoven

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: het luie landleven

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen. 

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 
Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.