Een moeder die zwanger was van haar achtste kind, kreeg altijd bezoek van een oud vrouwtje. Omdat het zevende kind dan altijd begon te huilen, ging de moeder naar de bruine paters in Sint-Truiden. Nadat de moeder een heiligdom onder de dorpel had gelegd, kwam het vrouwtje langs de achterdeur binnen. Toen de vader de achterdeur had gesloten, kon de heks het huis niet meer verlaten vooraleer de deur weer werd geopend. Bij haar vertrek voorspelde de heks dat het kind hoedanook zou sterven. Dat gebeurde ook.
me moeder verwachtte huir 8ste kindche in Gelinde; en het 7ste was altêd ziek; en dô kam altêd een oud vrouwke thös; en as ze dô kam, begon da kind te greine; en me moeder ging no de brön pôters in St.-Truie en di gaven huir nen hêligendom; en ze lei het onder den derpel en de vrouwkon nemie binne; mo ze kam langs achter binne; en me vôder sluit de duir; en ze kon nemie böte tot as me vôder de duir trug oupe dui; dan ging ze böte en ze zei da we mochte doen wa we wilde, da het kendche toch zou sterve; en wa lôter is het gestörve; Bongeritche, heite d’heks.
Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Gelinden
Charter van 18 november 1404 waarbij de bisschop van Luik en de abt van Sint-Truiden, beiden halfheer van de stad, de verkiezingsprocedure voor het stadsbestuur bevestigen. Met vijf zegels (replica van origineel uit het stedelijk archief ligt in vitrinekast ingangshal stadhuis).
Jan van Beieren, prins-elect van Luik, en Robert van Rijkel, abt van Sint-Truiden, herstellen, mits enkele kleine aanpassingen, de voorschriften van abt Zacheus van Vranckenhoven van 28 augustus 1366 over de samenstelling van het stadsbestuur.
Deze oorkonde geeft een momentopname in de strijd voor lokaal zelfbestuur tegen de centrale overheid, en omgekeerd.
Van links naar rechts zien we de zegels van:
- In rode was het zegel van Jan van Beieren, prinsbisschop van Luik en graaf van Loon, S. MAIUS JOHIS. DE…. LEODIENSSIS ET COMITIS LOSSEN
- Zegel van Robert van Rijkel, abt van Sint-Truiden, S. ROBERTI DE RIKELE DEI GRA. ABBATIS STI. TRUDONIS
- De stad Sint-Truiden; vooraan Sint-Trudo met palmtak en boek met bovenaan de drie torens van de westbouw van de abdijkerk, SIG. SANCTI TRUDONIS; achteraan als tegenzegel de gemijterde bisschop, S. LAMBERTI (het stedelijke zegel verwijst uitdrukkelijk naar de beide heren van de stad, geen perron als symbool van stedelijke vrijheden)
- Zegel van het kapittel van Luik, SIG…IS, ECC… LEOD
- Zegel van de abdij van Sint-Truiden, SANCTUS. TRUDO. CONFESSOR. XRI.