Kwade hand b) Kinderen

Kwade hand b) Kinderen

Een moeder die zwanger was van haar achtste kind, kreeg altijd bezoek van een oud vrouwtje. Omdat het zevende kind dan altijd begon te huilen, ging de moeder naar de bruine paters in Sint-Truiden. Nadat de moeder een heiligdom onder de dorpel had gelegd, kwam het vrouwtje langs de achterdeur binnen. Toen de vader de achterdeur had gesloten, kon de heks het huis niet meer verlaten vooraleer de deur weer werd geopend. Bij haar vertrek voorspelde de heks dat het kind hoedanook zou sterven. Dat gebeurde ook.

me moeder verwachtte huir 8ste kindche in Gelinde; en het 7ste was altêd ziek; en dô kam altêd een oud vrouwke thös; en as ze dô kam, begon da kind te greine; en me moeder ging no de brön pôters in St.-Truie en di gaven huir nen hêligendom; en ze lei het onder den derpel en de vrouwkon nemie binne; mo ze kam langs achter binne; en me vôder sluit de duir; en ze kon nemie böte tot as me vôder de duir trug oupe dui; dan ging ze böte en ze zei da we mochte doen wa we wilde, da het kendche toch zou sterve; en wa lôter is het gestörve; Bongeritche, heite d’heks.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Gelinden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Appeltants, Leopold

Appeltants, Leopold ‘Kogelke’, voetballer

Sint-Truiden 30.03.1922  Sint-Truiden, 30.06.2001 

Leopold Appeltans

Zoon van mijnwerker Frederik en Augustine Vanbrabant , Gasthuisstraat. Adjudant  in leger en caféhouder . Voetballer  centervoor en topschutter. Rode Duivel in de nationale ploeg 21 november 1947 en 15 jaar speler nationale militaire ploeg. 21 jaar in eerste elftal STVV. Vernuftig spelverdeler. Hielp als 37-jarige STVV naar eerste 1957, maar verkoos geen semi-prof te worden. Koosnaam ‘Kogelke ’ van La Dernière Heure omwille van zijn hard, gericht schot. Tweevoetig topscoorder en snelle spurter. Later speler-trainer SC Hoegaarden in provinciale afdeling. 

Info: André Grammet en Wikipedia.
Lit.: Staf HENDERIX en Gerard MATHIJS, STVV 50 jaar, 1973, p. 33-68; Norbert STAS, “Voetbal heeft me niet rijk maar wel gelukkig gemaakt”, (Retro), in HBVL, 22.02.1991; Fernand MASSA, Leopold Appeltants, de eerste Sint-Truidense Rode Duivel, in 't Bukske, nr. 8, najaar 2013, p. 9-17.