Terugkerende doden d) Zonder verlossing, zonder doel

Terugkerende doden d) Zonder verlossing, zonder doel

In een kelder heeft men het spook van een advocaat verbannen. De advocaat was rijk geworden door andermans grond in te palmen en de grenspalen weg te gooien. Toen de advocaat was gestorven, stelde men opeens vast dat zijn lichaam was verdwenen. Omdat men dat voorval niet bekend wilde maken, heeft men de doodskist gevuld met stenen. Na zijn dood kwam de advocaat echter spoken in iemands kelder. Een Redemptorist heeft het spook verbannen en in de kelder ingemetseld.

in Lussiser kelder is den ouden advokôt verbanne; di was hiel rêk, mo da was nie allemôl van hem; as hem kon, palmden hem e stuk weg van â land en goeiden â grensstiene weg, en hem plantte nen ândere mê zene nôm op; toen hem gestörve was en op de walm lag, was op ne kie ze lêf weg; mo ze wilde da stil hâve en z’hebbe de kist vol stiene gedôn; mo nodien kam dee trug en spoukte dô in de kelder; toen is dô ne Redemptorist geweesd en di hei hem verbanne in den helft van de kelder en dad hebbe ze toen dichtgemetseld.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Gelinden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Delvaux, (Joannes) Josephus, 'Djef Pals'

Brustem 21.03.1838 Brustem 16.04.1929 , x Maria Agnes Wintmolders, xx Marie Françoise Bijloos 

Zoon van handwerker Petrus Joannes en Gertrudis Mathues.  

Dagloner Vrijwilliger bij het Belgische expeditiekorps naar Mexico 1864-1867. Naar verluidt ‘Sterkste man van Limburg ’, droeg mascottepaardje in Mexico over rivier. Boswachter bij baron de Pitteurs-Hiegaerts en kerkwachter Brustem. Vader van de gevreesde zwerversfiguur Tuur ‘Pals’ Bijloos .

Info: Kamiel Stevaux, Danny Gennez en Emile Grommen.
Lit.: Jules FRERE, Jef Pals, in Limburgsche volkskunde, 3, Hasselt, 1936, p. 178-180; DUCHESNE, Albert, L’expédition des volontaires belges au Mexique 1864-1867, Brussel, 1967-1968, p. 699; WWWIST?, p. 66.