Toverboek

De dochter van een boer uit Opheers had in de paardenstal het toverboek van de knecht gevonden. Toen het meisje inhet boek begon te lezen, kon ze plots niet meer bewegen. Pas toen de kapelaan de tekst uit het boek achterstevoren las, kon het meisje weer bewegen.

in Opheers was een hoeve waar een knecht woonde; mo hij was wat geheimzinnig; en de dochter van ’t huis was in de paardestal geweest en had er nen boek gevonden; en ze was die in den hof gaan lezen; maar ze kon niet meer bewegen; dat was ne boek dat die knecht daar weggestopt had; en dat meisje was behekst; de kapelaan heeft dan alles in ’t tegenovergestelde moeten lezen en toen kon ze bewegen.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Gelinden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden