Zakdoek-motief

Zakdoek-motief

Een vrouw die in Sint-Truiden naar de kerk ging, kreeg van haar man de volgende raad "Als je een weerwolf tegenkomt, gooi dan een zakdoek naar zijn muil". De vrouw kwam inderdaad een weerwolf tegen. Het was haar eigen man.

een vrouw ging no de kerk van St.-Truie; en dô zegt de man teige de vrouw "As ge ne weerwolf ziet, smêt hem de zakdoek"; en dô kam iene; en het was huiren êge man; di was houvenir te Lök.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Gelinden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: het luie landleven

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen. 

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 
Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.