Heksen zetten luizen

Heksen zetten luizen

Op een dag ging de dochter van de schoolmeester van Kerniel samen met haar moeder, haar zus en haar broer naar Hasselt. 's Middags aten ze hun boterhammen op in een café. Toen ze buiten kwamen uit het café, liep er een oude vrouw voorbij, die opvallend naar de kleine X bleef staren. Even later krioelde X' hoofd van de luizen.

En nu nog een, dat is nog zo lang niet gebeurd. De juffrouw van de schoolmeester van Kerniel ging eens met haar moeder en haar zuster en haar broer naar Hasselt. Ze hadden hun eten meegenomen en toen ze dat opaten in een café, scheelde er nog niets. Toen ze uitgingen kwam daar een oude vrouw aan hen door en die bezag de kleine Harie zo fel. Een beetje daarna krioelde zijn kop van luizen en hij kon maar niet uit zijn haar blijven met zijn hand. Het waren van die dikke luizen, die ge niet gemakkelijk kunt kapot krijgen en de moeder was toch zo beschaamd. 'Wat moeten de mensen wel van ons gedacht hebben' zei de juffrouw, die heeft het mij verteld.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Groot-Gelmen

ONTDEKKING VAN DE DAG

Belet, (Joseph) Nicolas,

Sint-Truiden 24.11.1866  Sint-Truiden 21.02.1953  Marie Barbe Leontine Joris 

Zoon van bakker Pierre en Victorine Robie . Onderwijzer normaalschool Sint-Truiden  1886, leraar basisschool Broeders van Liefde. Hoofdonderwijzer, organist hoofdkerk, dirigent, componist. Tongersesteenweg. Schoonvader van schoolhoofd Malcorps . Stichter zang- en toneelvereniging ‘De Vreugdegalm’ 1897 . Muziek voor een 20-tal zangspelen , meestal op tekst van Arie Entbroukx. Ook muziek voor werken van Jerôme Van Crayeveld, Jan Wellens en Oscar Festraets  .

Publ.: De waarheid lijdt geweld, Zangspel in één bedrijf, tekst en muziek, Antwerpen: J. Janssens, 1931.
 Lit.: JORISSEN; MINTEN, p. 95 nr. 642; LVLACOMP, 2007, p. 36-37.