Heksen zetten luizen

Heksen zetten luizen

Op een dag ging de dochter van de schoolmeester van Kerniel samen met haar moeder, haar zus en haar broer naar Hasselt. 's Middags aten ze hun boterhammen op in een café. Toen ze buiten kwamen uit het café, liep er een oude vrouw voorbij, die opvallend naar de kleine X bleef staren. Even later krioelde X' hoofd van de luizen.

En nu nog een, dat is nog zo lang niet gebeurd. De juffrouw van de schoolmeester van Kerniel ging eens met haar moeder en haar zuster en haar broer naar Hasselt. Ze hadden hun eten meegenomen en toen ze dat opaten in een café, scheelde er nog niets. Toen ze uitgingen kwam daar een oude vrouw aan hen door en die bezag de kleine Harie zo fel. Een beetje daarna krioelde zijn kop van luizen en hij kon maar niet uit zijn haar blijven met zijn hand. Het waren van die dikke luizen, die ge niet gemakkelijk kunt kapot krijgen en de moeder was toch zo beschaamd. 'Wat moeten de mensen wel van ons gedacht hebben' zei de juffrouw, die heeft het mij verteld.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Groot-Gelmen

ONTDEKKING VAN DE DAG

Boden, (Jean Henri Libert) Jules, nijveraar

Klein-Gelmen 02.07.1899  Sint-Truiden 17.11.1989 , x Alice Marie Louage 

Zoon van Libert en Maria Elisabeth Celina Thewis.  

Oprichter en directeur pvba. Trudo-fabrieken Melveren  1934, officieel 1941, samen met Paul Nicolaï, Jozef Herbots en Michel Vanslype. Kocht bedrijf over in 1957 en bouwde dit verder uit met zijn vier zonen Jules, Hubert, Nestor en Lucien. Vanaf 1970 ciderproductie voor Smeets te Hasselt ‘Cidre Beaulieu’ en Looza te Hoepertingen. Cidermerken o.a. Grand Cidre Trudo, Clos de Oiseaux, Prince du Vallon en aperitief Bodini, naamsverwijzing. Schuimwijn Domaine de Terbissae  en goedkope witte wijn Clos St-Trudon . Stationsstraat. 

 Begraven in Klein-Gelmen .  

Info: Roger Duchateau.
 Lees: De Trudo-fabrieken te Sint-Truiden, in Economie in Limburg, 2, 1961, nr. 2, p. 49-54; Jacques COLLEN, Cider in ons traditioneel eetpatroon. Een inheems produkt, in Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingsblad en verzamelde opstellen, 2, nr. 3, april 1984, p. 34-105.