Heksen moeten hun kunst verder geven

Heksen moeten hun kunst verder geven

In Opheers leed een heks op haar sterfbed verschrikkelijke pijnen. De pastoor was naar haar toe gekomen om haar te laten biechten, maar hij begreep onmiddellijk dat de heks haar kunst eerst moest doorgeven vooraleer ze zou kunnen sterven. Om haar te laten sterven, sprak de pastoor tot de dochter "Neem jij haar kunst maar over, dan zal ik er je later wel van bevrijden." Toen de vrouw enkele dagen dood was, ging de pastoor het meisje opzoeken en vroeg haar "Wel, moet ik je nu de heksenkunst afnemen?", maar het meisje wilde haar krachten niet kwijt, want ze had er al veel te veel plezier aan beleefd.

Te Opheers lag een heks op sterven en ze zag verschrikkelijk af en dat duurde al verschillende dagen. De pastoor was gekomen om haar te biechten. Hij zag wel direct dat daar iets anders tussen zat, hij wist wel dat een heks haar kunst moest verder geven. Als ze te lang heks geweest was kondt ge dat zo maar niet ineens laten afnemen. En om haar te laten sterven, zei hij tegen de dochter 'Gij moet haar kunst overnemen, ik zal het u dan komen afnemen.' Toen de vrouw al enige dagen dood was, kwam hij af. 'Wel, moet ik het u nu afnemen?' zei de pastoor. 'Ik zou niet graag, Mijnheer pastoor, ik heb veel te veel plezier elke nacht. Dat wil ik niet kwijt zijn', zei het meisje en ze bleef heks. Later zal ze daar wel spijt van gehad hebben, want de heksen zien zelf ook veel af van het kwaad.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Groot-Gelmen

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.