Heksenmeester is sterk en onkwetsbaar

Heksenmeester is sterk en onkwetsbaar

X uit Duras was een soldaat. Op een dag moest hij het paard van zijn overste schoonmaken. Toen X klaar was, nam hij het paard in de armen en bracht het naar zijn overste met de woorden "Op die manier maakt het paard zijn poten niet terug vuil." Ook werd verteld dat men in Duras op een dag aarde vervoerde op een kar. X ging voor de kar liggen en liet de wielen over zich rijden. Daarna stond hij ongedeerd recht, met de woorden "Zo zou een mens zich nog kunnen bezeren!" Toen X wilde sterven, heeft men een beroep moeten doen op de Dalpierres van Nonnenmielen, een kasteel in Sint-Truiden. Wat die vrijmetselaars met hem gedaan hebben, is niet bekend.

Jan T. van Duras was met pa zaliger soldaat geweest, hij was oppasser van een overste en op een keer moest hij die zijn paard schoonmaken. Toen hij gedaan had kwam hij af met het paard in zijn armen. 'Dan maakt het zijn poten niet terug vuil' zei hij.Op een keer waren ze in Duras aarde aan 't 'varen' en toen kwam Jan T. voor de kar staan en hij liet het rad over 'hem' gaan en de kar was zwaar geladen. Maar toen stond hij op en hij schudde eens met zijn armen 'Zo zou een mens 'hem' nog kunnen pijn doen' zei hij, hij had niets. Toen die moest sterven ging dat nog niet goed, en toen zijn de D. van Nonnenmielen moeten komen, wat die vrijmetselaars daar gedaan hebben weet ik niet.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Runkelen

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.