Onttoveren door contact met de heks

Onttoveren door contact met de heks

Bij een boer in Zepperen gebeurden vreemde dingen in de stal. Het gebeurde meermaals dat de dieren 's ochtends met de ketenen ineengestrengeld stonden, of dat hun staarten aan elkaar waren gebonden. Soms waren de dieren zonder aanleiding helemaal bezweet. Ten einde raad liet de boer een zekere X komen om de problemen op te lossen. Alle bewoners van de boerderij moesten gaan slapen, behalve de boer, want die moest X vergezellen naar de stal. X legde een groot vuur aan en begon te lezen in een boek. Plotseling klopte er iemand op de deur van de stal. De boer wilde opendoen, maar X verbood het hem. Toen er voor de derde maal geklopt werd, mocht de boer wel opendoen. De heks kwam binnen en ze wreef in haar handen "Wat is het toch koud, meester!" X stond niet toe dat ze haar handen warmde bij het vuur en hij beval "Nu ga je al het kwaad dat je hier hebt aangericht, ongedaan maken, of anders laat ik u levend verbranden!" De heks was blij dat haar leven gespaard bleef en deed wat er gevraagd werd. Sindsdien gebeurden er geen vreemde dingen meer in de stal.

In Zepperen heb ik eens horen zeggen dat bij een boer de beesten 's morgens allemaal met de 'ketels' overeen stonden en dan waren de staarten weer aaneengebonden en dan stonden ze weer nat van 't zweet. Toen hadden ze de meester, de oude Koe-Jan doen roepen, dat was een slimme, en die kwam op een avond en hij deed ze allemaal slapen gaan, alleen de jongen die hem geroepen had moest bij hem blijven. Toen lei hij een groot vuur aan en toen begon hij te lezen in een boek en toen klopte daar iets. De jongen wou opendoen. 'Neen, dat niet', zei Koe-Jan en hij 'leesde' maar door. Toen klopte het weer en de jongen mocht nog niet opendoen, en toen het de derde keer klopte zei hij 'Doet nu maar open.' En toen kwam de heks daar binnen en ze wreef in haar handen 'Wat is 't koud, meester' zei ze. Maar Koe-Jan liet haar haar handen niet warmen en hij zei 'Nu gaat ge hier alles goed doen, wat ge hier aangedaan hebt, of ik doe u 'leeftig' verbranden.' Toen was ze blij dat ze dat kon doen en daarna maakte ze dat ze weg was.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Runkelen

ONTDEKKING VAN DE DAG

Bruyninx, Jan, edelman

 Maastricht 29.06.1574   26.07.1641   Barbara Seegers  

 Uit een geslacht van grenswachters van de Graven van Loon, in Brustem sinds minstens 1300. Zoon van Koenraad en Barbara Tans. Jonker. Halfheer van Brustem en voogd van Zepperen 1610. Grondbezit in Brustem, Maastricht, Diepenbeek, Bilzen en Vreren, Val, Borgloon en Hasselt. Plaatste gedenksteen voor zijn overgrootvader jonker Bartholomeus (+1500) in kerk Brustem 1617. Zelf begraven in het hoogkoor van de Minderbroederskerk  Sint-Truiden. volgens overeenkomst uit 1641. Wapen: in goud twee dwarsbalken van keel met zilveren vrijkwartier beladen met drie zwarte leeuwen. 

Grafzerk nu in muur kloosterpand Minderbroedersklooster  Sint-Truiden. met identificatie en verwijzing naar het plaatsen van het monument nog tijdens zijn leven uit wantrouwen naar erfgenamen toe. 


Vloerzerk in natuursteen, nu in muur pandgang klooster,  KIK-IRPA


 Lit.: Erik HOUTMAN en Jos MOLEMANS, Cijnsregister van het Bruyninxhof te Brustem (1300). Tekstkritische uitgave en toelichting, in HBBRUSint-Truiden. 1975, p. 239-282. Francis GOOLE, Heraldische merkwaardigheden te Brustem, in HBBRUST. p. 137, 138, 152 en 154; Francis GOOLE en Piet SEVERIJNS, Bruninckx, (Familiekroniek), in HBVL, 17 en 18.06.1989; Jacques BROUWERS, in NBIOW, 13; 1990, kol. 140-142; ID., De heren van Brustem, in Het Oude Land van Loon, 43, 1988, p. 55-92.