Heksen ontmaskeren

Heksen ontmaskeren

In de buurt van de Grevensmolen in Sint-Truiden hing vaak een heks rond. Die heks had een kat bij zich, die bij elke stap tussen haar benen door sprong. Op een dag zei de molenaar "Dat is niet erg als je een heks kan voorbijsteken en je zet dan je voeten kruiselings over elkaar, dan neemt de heks haar ware gedaante aan." Toen X dat eens uitprobeerde, veranderde de heks onmiddellijk in Y. Y zorgde er vaak voor dat mensen verdwaalden. Op een avond kwamen Z en Z2 de heks tegen, en ze zei "Goedenavond mannen! Jullie zijn nog laat op weg, maar jullie zijn bijna thuis. Nog een goede reis!" De mannen stapten de hele nacht verder zonder te weten waar ze waren. Toen het 's ochtends licht werd, waren ze in Nieuwerkerken.

Rond Grevensmolen te St.-Truiden liep altijd een heks en daar was een kat bij en als ze ging, sprong die kat altijd tussen haar benen door bij elke stap dat ze zette. Maar de mensen konden niet weten wie dat was. 'Dat is niets, zei op een keer de 'molder', ik heb gehoord dat als ge vóór een heks kunt geraken en ge zet uw voeten kruisgewijze als ge gaat, dan verandert ze ogenblikkelijk in de persoon die ze werkelijk is.' En Guske A. deed dat, ge moest hem zien springen, en de heks was Pauline K., die hebben ze toen heks geheten. Die kon u doen verloren lopen. Op een avond kwamen Tinus B. en Kobe K. haar tegen en ze zei ''n Avond mannen, ge zijt nog laat op gang, maar ge zijt bijkans thuis, goei reis.' En die twee gingen en gingen, de hele nacht en ze wisten niet meer waar ze zaten. 's Morgens toen het begon klaar te worden, waren ze te Nieuwerkerken.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Wilderen

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.