Katten houden heksendans

Katten houden heksendans

Een man uit Ordingen werkte in een fabriek in Sint-Truiden. 's Avonds kwam de man met de laatste trein naar huis. In het Zwartveld zag hij op een avond een troep katten die dansten en miauwden. Ze gingen naar de kapel van Ordingen, waar ze hun heksendans hielden.

Een van Ordingen werkte in een fabriek te St.-Truiden en die kwam 's avonds met de laatste trein af. En in 't Zwartveld zag ze een heel 'kudde' katten en die dansten en 'keekden' en ze trokken op de kapel van Ordingen af, dat was de dansplaats van de heksen. Van die kapel weet ik nog iets, daar heeft Napoleon 'hem' gerust toen hij hier doortrok en hij zag 't kasteel van Ordingen liggen en hij vroeg aan een man die daar in 't veld aan 't 'zichten' was, wie op dat kasteel woonde.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Zepperen

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.