Als de duivel aanroepen wordt, komt hij

Als de duivel aanroepen wordt, komt hij

Twee broers die vijftien jaar bij het leger waren geweest, vloekten de hele tijd en weigerden naar de kerk te gaan. Ze werkten in een brouwerij op de Beek. Op een avond liep één van de broers naar huis, terwijl hij riep "Als er een duivel is, dan moet hij maar komen!" Toen de man op de Spaanse Brug kwam, botste hij plots ergens tegenop. Hij viel op de grond en voelde overal haar. Sindsdien heeft de man geen enkele keer meer gevloekt.

Dat heeft mijn moeder me differente keren verteld. Haar mam had twee broers en die waren vijftien jaar bij de troep geweest, bij de kurassiers, dat was het strafste volk van 't land. Toen die terugkwamen deden ze niets meer 'als' vloeken en naar de kerk wilden ze ook niet meer gaan. Ze werkten in een brouweerij hier op 'de Beek'. Op een avond kwam eens ene alleen naar huis en hij riep de hele tijd ' Als daar een duivel is, dat hij dan maar komt' en dan vloekte hij nog lelijk. En op de Spaanse Brug kon hij niet meer voort, hij liep tegen iets en toen viel hij en al wat hij tastte met zijn handen was haar en nog eens haar. Toen had hij de duivel die hij geroepen had. Maar van toen af was het gedaan met vloeken.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: op handelsmissie

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 







Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.