Zelfmoord onder een Lievenheer

Zelfmoord onder een Lievenheer

Aan het kerkje van Guvelingen hangt een groot Christusbeeld. Op een dag pleegde een man zelfmoord onder dat Christusbeeld. Omdat dat heiligschennis was, rolde het hoofd van die man meters ver. Overal waar het hoofd de grond had geraakt, groeide geen gras meer.

Aan 't kerkske van Guvelingen hangt een grote Lievenheer, dat hebt ge al gezien zeker? Daaronder heeft 'hem' eens ene de kop afgesneden, zo rats! weg, dat moest nogal ene zijn, hé! Maar dat was nog niet alles, dat is een heiligschennis zo iets daar te doen en zijn kop 'trulde' verschillende meters weg en overal waar hij de grond geraakt had, ging het gras kapot, ge kondt het goed zien daarna.

Opgetekend door F. Beckers, Leuven, 1947 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

"Must see" over Sint-Truidens erfgoed

Een rijke erfgoedstad als Sint-Truiden, tot zowat 1860 de grootste in Limburg, telt heel wat instellingen, kringen en particulieren met een hart voor het lokale erfgoed. Sinds einde jaren 1990 duiken de eerste lokale websites op en sinds begin jaren 2010 biedt het sociale medium Facebook kans om oude foto's of documenten te delen en daarop te reageren. 

Een degelijke gereedschapskist voor de beginnende vorser (of student of studiebureau) lokale geschiedenis biedt de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden  op de website  . Vooral linken naar historische kaarten en publicaties over onze stad. Mét inhoudsopgaven van lokale heemkundige tijdschriften. Bij de Facebookgroepen zijn voor groot Sint-Truiden einde 2019 interessant:

 www.facebook.be/Sint-Truiden:VROEGERenNU (Henri Vanelderen en Dirk Massa)

 www.facebook.be/AbdijSint-Truiden:OraetLabora (Paul Koekenbergh, Ivo Breesch, Luc Renson en Puck Claes, 2015)

 www.facebook.be/SintTruidensErfgoedOverleg (2013)

 www.facebook.be/MINSEvanSintrùin (André Pictoel, 2018)

 www.facebook.be/StratenvanSint-Truiden (André Pitcoel en Fréderic Bay, 2014)

 www.facebook.be/Trudonensia (Rohnny Rekoms, 2018, verkoop)

 www.facebook.be/Sint-TruidenindeGrooteOorlog (Rohnny Rekoms, 2015)

 www.facebook.be/IkwooninSint-Truiden (Veerle Raedschelders, Rudi Appeltants, Ludwig Appeltants e.a.)