Plagerijen c) Onuitvoerbaar maken

Plagerijen c) Onuitvoerbaar maken

Twee mannen die met paard en kar op weg waren, konden plots niet meer verder toen ze de moeder van Nie tegenkwamen. Toen de mannen de kar omdraaiden, konden ze weer verder. Er zat niets anders op dan terug naar Sint-Truiden te rijden.

de mâ van Nie, ze zeiden oek da da een heks was; en pâke en pa Koube wôren es öt mê de ker; en ze koume de mâ van Nie teige; en wa vedder konne ze nemie voech; en pa Koube droit de ker, en dan ging het voech, no St.-Truien op; mo as hem ze oemdroide om van St.-Truie weg te gôn, ging ze ni vedder; en hem is trug moete koume. "Da hei di hâ heks me gelapt", zei hem.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Hallo Micro! Onze oudsten aan het woord

Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.

Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod: 

2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras