Plagerijen c) Onuitvoerbaar maken

Plagerijen c) Onuitvoerbaar maken

Twee mannen die met paard en kar op weg waren, konden plots niet meer verder toen ze de moeder van Nie tegenkwamen. Toen de mannen de kar omdraaiden, konden ze weer verder. Er zat niets anders op dan terug naar Sint-Truiden te rijden.

de mâ van Nie, ze zeiden oek da da een heks was; en pâke en pa Koube wôren es öt mê de ker; en ze koume de mâ van Nie teige; en wa vedder konne ze nemie voech; en pa Koube droit de ker, en dan ging het voech, no St.-Truien op; mo as hem ze oemdroide om van St.-Truie weg te gôn, ging ze ni vedder; en hem is trug moete koume. "Da hei di hâ heks me gelapt", zei hem.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

"Must see" over Sint-Truidens erfgoed

Een rijke erfgoedstad als Sint-Truiden, tot zowat 1860 de grootste in Limburg, telt heel wat instellingen, kringen en particulieren met een hart voor het lokale erfgoed. Sinds einde jaren 1990 duiken de eerste lokale websites op en sinds begin jaren 2010 biedt het sociale medium Facebook kans om oude foto's of documenten te delen en daarop te reageren. 

Een degelijke gereedschapskist voor de beginnende vorser (of student of studiebureau) lokale geschiedenis biedt de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden  op de website  . Vooral linken naar historische kaarten en publicaties over onze stad. Mét inhoudsopgaven van lokale heemkundige tijdschriften. Bij de Facebookgroepen zijn voor groot Sint-Truiden einde 2019 interessant:

 www.facebook.be/Sint-Truiden:VROEGERenNU (Henri Vanelderen en Dirk Massa)

 www.facebook.be/AbdijSint-Truiden:OraetLabora (Paul Koekenbergh, Ivo Breesch, Luc Renson en Puck Claes, 2015)

 www.facebook.be/SintTruidensErfgoedOverleg (2013)

 www.facebook.be/MINSEvanSintrùin (André Pictoel, 2018)

 www.facebook.be/StratenvanSint-Truiden (André Pitcoel en Fréderic Bay, 2014)

 www.facebook.be/Trudonensia (Rohnny Rekoms, 2018, verkoop)

 www.facebook.be/Sint-TruidenindeGrooteOorlog (Rohnny Rekoms, 2015)

 www.facebook.be/IkwooninSint-Truiden (Veerle Raedschelders, Rudi Appeltants, Ludwig Appeltants e.a.)