Terugkerende doden b) Met verlossing, door ander middel

Terugkerende doden b) Met verlossing, door ander middel

Een vrouw kwam na haar dood spoken omdat ze had beloofd om naar Scherpenheuvel op bedevaart te gaan. Wanneer het spook verscheen, knielde het altijd. Nadat de pater een kruisteken had gemaakt over het spook, was de dode vrouw verlost.

men nam zolger huir mam, di kam altêd truk as ze doeud was; en ze lei huir op huir kneeien; z’hâ beloufd no Scherpenhuivel te gôn en z’hât het noeut gedôn; en ene pôter hei e kreske ouver huir gemokt en dan was het gedôn.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: op handelsmissie

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.