Ontmoeting met heksen

Ontmoeting met heksen

Haast niemand wist dat in de Zaatstraat in Sint-Truiden een heks woonde. Een vrouw die bij iemand op bezoek kwam, vertelde "Ik was 's nachts in de Zaatstraat en dacht dat er een Witzuster kwam aangelopen. Dichterbij gekomen, zag ik echter dat het de heks was. 'Ik ken u', zei ik, en vervolgens liep de heks weg".

in de Zaatstrôt woende een vrouw en di was een heks, mo niemand geloeufde da; en ne kie kam een vriendin thös en ze zei teigen ons mâ (en di loug ni, zuir!), en ze was ’s nachs in de Zaatstrôt en ze dacht da er een Witzester afkam, en as ze bêkam, zag ze dat het di vrouw was. "Ik ken ouch", zei ze; en di heks liep weg.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Appeltants, Leopold

Appeltants, Leopold ‘Kogelke’, voetballer

Sint-Truiden 30.03.1922  Sint-Truiden, 30.06.2001 

Onderschrift bij deze foto

Zoon van mijnwerker Frederik en Augustine Vanbrabant , Gasthuisstraat. Adjudant  in leger en caféhouder . Voetballer  centervoor en topschutter. Rode Duivel in de nationale ploeg 21 november 1947 en 15 jaar speler nationale militaire ploeg. 21 jaar in eerste elftal STVV. Vernuftig spelverdeler. Hielp als 37-jarige STVV naar eerste 1957, maar verkoos geen semi-prof te worden. Koosnaam ‘Kogelke ’ van La Dernière Heure omwille van zijn hard, gericht schot. Tweevoetig topscoorder en snelle spurter. Later speler-trainer SC Hoegaarden in provinciale afdeling. 

Info: André Grammet en Wikipedia.
Lit.: Staf HENDERIX en Gerard MATHIJS, STVV 50 jaar, 1973, p. 33-68; Norbert STAS, “Voetbal heeft me niet rijk maar wel gelukkig gemaakt”, (Retro), in HBVL, 22.02.1991; Fernand MASSA, Leopold Appeltants, de eerste Sint-Truidense Rode Duivel, in 't Bukske, nr. 8, najaar 2013, p. 9-17.