Ontmoeting met heksen

Ontmoeting met heksen

Haast niemand wist dat in de Zaatstraat in Sint-Truiden een heks woonde. Een vrouw die bij iemand op bezoek kwam, vertelde "Ik was 's nachts in de Zaatstraat en dacht dat er een Witzuster kwam aangelopen. Dichterbij gekomen, zag ik echter dat het de heks was. 'Ik ken u', zei ik, en vervolgens liep de heks weg".

in de Zaatstrôt woende een vrouw en di was een heks, mo niemand geloeufde da; en ne kie kam een vriendin thös en ze zei teigen ons mâ (en di loug ni, zuir!), en ze was ’s nachs in de Zaatstrôt en ze dacht da er een Witzester afkam, en as ze bêkam, zag ze dat het di vrouw was. "Ik ken ouch", zei ze; en di heks liep weg.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden