Ontmoeting met heksen

Ontmoeting met heksen

Haast niemand wist dat in de Zaatstraat in Sint-Truiden een heks woonde. Een vrouw die bij iemand op bezoek kwam, vertelde "Ik was 's nachts in de Zaatstraat en dacht dat er een Witzuster kwam aangelopen. Dichterbij gekomen, zag ik echter dat het de heks was. 'Ik ken u', zei ik, en vervolgens liep de heks weg".

in de Zaatstrôt woende een vrouw en di was een heks, mo niemand geloeufde da; en ne kie kam een vriendin thös en ze zei teigen ons mâ (en di loug ni, zuir!), en ze was ’s nachs in de Zaatstrôt en ze dacht da er een Witzester afkam, en as ze bêkam, zag ze dat het di vrouw was. "Ik ken ouch", zei ze; en di heks liep weg.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.