Macht

Macht

Bij de brug in Sint-Truiden woonde een heks. Een meisje dat bij de Ursulinnen naar school ging, werd vaak door de heks benaderd. Haar moeder had haar echter gewaarschuwd met de woorden "Kind, zorg dat je nooit in het huis van die heks binnengaat en dat je nooit iets voor haar gaat kopen!"

vuir de brug, dô was oek een â vrâ di de nôm van een heks hâ; di hei me moeder gekend; en as ik no ’t schoul ging bê d’Urseline kam ze 2, 3 kier per week öt en vroeg me iets gôn ’t hole ver huir; mo me moeder zei altêd teige mê "Zi da ge dô noeut ni binnegôt en da ge noeut niks ver huir hôlt, zer!"

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden