Macht

Macht

Bij de brug in Sint-Truiden woonde een heks. Een meisje dat bij de Ursulinnen naar school ging, werd vaak door de heks benaderd. Haar moeder had haar echter gewaarschuwd met de woorden "Kind, zorg dat je nooit in het huis van die heks binnengaat en dat je nooit iets voor haar gaat kopen!"

vuir de brug, dô was oek een â vrâ di de nôm van een heks hâ; di hei me moeder gekend; en as ik no ’t schoul ging bê d’Urseline kam ze 2, 3 kier per week öt en vroeg me iets gôn ’t hole ver huir; mo me moeder zei altêd teige mê "Zi da ge dô noeut ni binnegôt en da ge noeut niks ver huir hôlt, zer!"

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: op handelsmissie

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.