Kwade hand a) Volwassenen

Kwade hand a) Volwassenen

Een man die al jaren ziek was, geloofde dat hij behekst was. Een waarzegster beweerde dat ze om middernacht iemand in de deuropening zag staan, maar de andere mensen zagen niets. Een geestelijke gaf de broer van de zieke een doos vol spelden. De broer moest die spelden weggooien in het veld en langs een andere weg terugkomen. De man is echter nooit genezen.

we hebbe nen onk gat en dee was jôre ziek; ze zeide dat hem behekst was; en een wôrzegster zei dat er om 12 altêd iemand in de deir stond; mo ze zôge niemand; toen riepe ze nen spirit; en die vrouw gaf mene pâ een kast vol spelle; en ze moeste die wegwerpen in ’t veld en langs nen andere weg terugkoume; z’hebbe da gedôn ma menen onk dee behekst was is noeut geneze.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Een weerwolf in Melveren

Een weerwolf in Melveren

In Melveren , een gehucht van Sint-Truiden, woonde een zekere X. Op zekere dag ging X met zijn vriendin naar de kermis in Kortenbos. Deze man had echter een pact gesloten met de duivel, wat betekende dat hij regelmatig enkele uren als weerwolf moest rondlopen. Omdat X op de kermis plots voelde dat dat moment was aangebroken, zei hij tegen zijn vriendin: "Als je een hond zou tegenkomen, gooi dan deze zakdoek naar zijn muil. Op die manier zal het beest je geen kwaad doen." 

Omdat een weerwolf geen kruis kan oversteken, moet hij de draadjes van de zakdoek één voor één uitrafelen vooraleer hij verder kan. 

Het meisje antwoordde: "Neen, blijf maar bij mij!", waarop haar vriend: "Neen, ik moet dringend even een boodschap doen." 

Toen X weg was, kwam er een lelijke zwarte hond naar het meisje toe. Ze deed onmiddellijk wat haar vriend had gezegd, waarop de hond de zakdoek in stukken scheurde. Een kwartier later kwam X terug. Zijn vriendin vertelde hem dat ze doodsangsten had uitgestaan terwijl hij weg was. Wat verderop ging het tweetal iets drinken in een café. Het meisje bekeek haar vriend eens goed, en riep geschokt: "Jij smeerlap, je bent het zelf geweest, want de vezels van de zakdoek hangen nog tussen je tanden!" 

X zei dat ze het zich maar inbeeldde, maar het meisje wilde hem toch nooit meer zien.


Opgetekend door F. Beckers in 1947.
Bron: volksverhalenbank.be