Kwade hand b) Kinderen

Kwade hand b) Kinderen

Bij de Brustempoort woonde een meisje dat altijd ziek was. Regelmatig kwam daar een heks iets vragen dat men niet had. Een geestelijke stelde vast dat het kind behekst was en raadde de vader aan om naar de kerk van Grivegné te gaan. Toen de man de kerk verliet, was het kind dood.

op den hoek van de Brustempoeurt was vruger e metske da altêd ziek was; en di huir âvers hadden een slachterê; en dô kam altêd een heks it vrôge dat er ni was; en dan vroeg ze da kend te zien; en da begon dan altêd te kêve; en ze ginge no ne spirit en dee zei dat het een heks was; en de vôder moes no de kerk van Grivegnei gôn, zei de spirit; mo die heks zou hem slôn en alles; en da dui ze oek; en as de man böte de kerk kam, was het kind toch doeud.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Janse(n), Gerard (André), beeldhouwer

Weert (Nl.) 10.09.1836 Sint-Truiden 29.09.1906 , x Mathilde Wilhelmine Elders, xx Pétronille Marie Régine Marguerite Balken 

Zoon van Pieter en Marie-Elisabeth De Caes.  

Meester-beeldhouwer  en medewerker van Michel Hoeken, Sint-Gangulfusplein. Huwde met zijn nicht Elders van Weert en later met Balken van Breukelen. Kerkmeubilair, o.a. preekstoel te Boninne naar ontwerp architect Blandot 1875. Biechtstoelen Seminariekerk Sint-Truiden (verbrand). Lid toezichtscommissie Tekenschool (1897).

Signering o.a. neogotisch altaar  uit Sint-Truiden. nu Fabry Zepperen M. HOEKEN G. JANSEN SCULPTEURS St. TROND.

Lit.: Christine VANTHILLO, Nederlandse neogotici in Sint-Truiden. De neogotische beeldhouwersateliers van Cornelis Janssen (1828-1895), Michel Hoeken (1827-1917) en Gerard Jansen (1838-1906), in ST19DE, 1998, p. 176-190.