Kwade hand b) Kinderen

Kwade hand b) Kinderen

Bij de Brustempoort woonde een meisje dat altijd ziek was. Regelmatig kwam daar een heks iets vragen dat men niet had. Een geestelijke stelde vast dat het kind behekst was en raadde de vader aan om naar de kerk van Grivegné te gaan. Toen de man de kerk verliet, was het kind dood.

op den hoek van de Brustempoeurt was vruger e metske da altêd ziek was; en di huir âvers hadden een slachterê; en dô kam altêd een heks it vrôge dat er ni was; en dan vroeg ze da kend te zien; en da begon dan altêd te kêve; en ze ginge no ne spirit en dee zei dat het een heks was; en de vôder moes no de kerk van Grivegnei gôn, zei de spirit; mo die heks zou hem slôn en alles; en da dui ze oek; en as de man böte de kerk kam, was het kind toch doeud.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden