Kwade hand b) Kinderen

Kwade hand b) Kinderen

In Sint-Pieter woonde een vrouw wiens kind erg ziek was door toedoen van de kwade hand. In het hoofdkussen van het kind vond men een vogel die van pluimen was gemaakt. Gelukkig was de vogel nog niet af. Nadat men het kind had gezegend en de vogel had verbrand, genas het kind.

op St.-Pieter leefde een vrouw met een schoon kind; gedurende 11 jaar had het kind alle ziekten en was het vreselijk mager; eens was het erg ziek; een oude vrouw sprak over de kwade hand; ze raadde aan het hoofdkussen open te maken; ze deden het en vonden er de figuur van een vogel in, gans van pluimen gemaakt; de oude vrouw zegde dat het kind zou gestorven zijn als die vogel af was; en werd bezegend en verbrand en het kind genas.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.