Kwade hand b) Kinderen

Kwade hand b) Kinderen

In Sint-Pieter woonde een vrouw wiens kind erg ziek was door toedoen van de kwade hand. In het hoofdkussen van het kind vond men een vogel die van pluimen was gemaakt. Gelukkig was de vogel nog niet af. Nadat men het kind had gezegend en de vogel had verbrand, genas het kind.

op St.-Pieter leefde een vrouw met een schoon kind; gedurende 11 jaar had het kind alle ziekten en was het vreselijk mager; eens was het erg ziek; een oude vrouw sprak over de kwade hand; ze raadde aan het hoofdkussen open te maken; ze deden het en vonden er de figuur van een vogel in, gans van pluimen gemaakt; de oude vrouw zegde dat het kind zou gestorven zijn als die vogel af was; en werd bezegend en verbrand en het kind genas.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.