Heksendier herkend b) Met verwonding

Heksendier herkend b) Met verwonding

Een zieke man die op de Zichemseweg woonde, ergerde zich aan een grijze kat die elke dag op onverklaarbare wijze zijn huis binnenkwam. Op een dag gooide de echtgenote van de man de kat hardhandig buiten. Het vrouwtje dat wat verderop woonde, lag met een gebroken been en een gebroken arm in bed.

mene neef woenden op de Zichemse weg; en bouve woenden een vrâ di ne slechte nôm hâ; en dee man was ziek; en dô kam altêd een grêze kat bettem en hem hâ dô schrik van, mo hem wist noeut hoe ze binnekam; en nen dag smeit z’n vrâ de kat böte; en dan ging ze bê di slechte vrâ en di lag med huirden erm en huir bien gebrouke.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Pieters Aline (Marie Mélanie Caroline), fotograaf 'Miss Kodac'

Diksmuide 05.12.1887  Sint-Truiden 16.11.1958  ongehuwd 

Dochter van geneesheer Aloïs en Maria Elisa Haegens. Zus van minderbroeder pater Idesbald (+1954). Ll. Instituut H. Familie. Opgeleid tot ambulancier WO I. Naar Sint-Truiden 1921. Winkel textiel en fotografiemateriaal hoek Hoogbrugstraat-Ursulinenstraat. Vriendin van rentenierster Julie Stassart Staar. Volksnaam Miss Kodak . Hoofdambulancier Rode Kruis. Opgravingen Truiense gesneuvelden mei 1940 in Tielt. Lid van de weerstand. Ziekentransport en repatriëring slachtoffers WO II. Fotografeerde o.a. oude gebouwen en stoeten in Sint-Truiden en omgeving.

Grafsteen Schurhoven .

Lit.: Jack NAUS, 140 jaar Rode Kruis Sint-Truiden, Sint-Truiden. Rode Kruis, 2010, p. 114-115 en 251-254.