Heksendier herkend b) Met verwonding

Heksendier herkend b) Met verwonding

Een zieke man die op de Zichemseweg woonde, ergerde zich aan een grijze kat die elke dag op onverklaarbare wijze zijn huis binnenkwam. Op een dag gooide de echtgenote van de man de kat hardhandig buiten. Het vrouwtje dat wat verderop woonde, lag met een gebroken been en een gebroken arm in bed.

mene neef woenden op de Zichemse weg; en bouve woenden een vrâ di ne slechte nôm hâ; en dee man was ziek; en dô kam altêd een grêze kat bettem en hem hâ dô schrik van, mo hem wist noeut hoe ze binnekam; en nen dag smeit z’n vrâ de kat böte; en dan ging ze bê di slechte vrâ en di lag med huirden erm en huir bien gebrouke.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Jammaers, Urbain, geneesheer

Ordingen 07.08.1899   Sint-Truiden 24.03.1988  x Lucie Germeys  

Geboren in winning Deplet. Uit Zeppers smedenfamilie. Enige zoon van liberale rentenier Felix en Antonie Vrijdaghs. Kleinzoon van smid Joannes en Anne Gertrudis Saenen.  

Ll. Klein-Seminarie Sint-Truiden. Twee jaar natuurwetenschappen R.U. Luik, maar overgeschakeld op geneeskunde. Huisdokter met specialiteit kraambed 1925. Praktijk in 1927 verhuisd naar Stenaertberg in Sint-Truiden. 

Wetsdokter en stichter Wetenschappelijke Kring van Geneesheren van Sint-Truiden . Lid van de Orde en van Beroepshof Orde. Lid Maatschappij Wetsgeneeskunde België 1946. Oprichter zondagsdienst dokters Sint-Truiden 1939.

Info: HIP archief. Lit.: Rik PIRARD, Zestig jaar toegewijde huisarts en wetsdokter, in HBVL, 01.04.1987; Dr. Luc RENSON, In Memoriam Urbain Jammaers, Sint-Truiden. 1998; Leven in Oud Zepperen, p. 129-142, 419-421.