Heksendier herkend b) Met verwonding

Heksendier herkend b) Met verwonding

Een man en een vrouw overnachtten in een huis. Omdat zijn vrouw elke nacht pijn had, besloot de man de wacht te houden. 's Nachts zag hij een kat in de hals van zijn vrouw kruipen. De man greep het dier en kneep het de keel dicht. Toen het echtpaar de volgende ochtend ging betalen, zat de bazin ineengedoken van de pijn.

me meike dei kommers; en ze gingen in een hös slôpe; en elke nacht had ze pên; en mene pei ziet es de duir oupegôn en dô komt een kat af en di gôt op me meike huir keel zitte; en mene pei nam ze vast en neip huir keel toe; en de kat kroup weg en ’s merges ging mene pei betôle; en hem zag de bozin dô zitte, hiel verkroenkeld en geneipe; en da was de kat van ’s nachs; en da is wôr, zer, want ik lieg ni.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.