Heksendier herkend b) Met verwonding

Heksendier herkend b) Met verwonding

Een man en een vrouw overnachtten in een huis. Omdat zijn vrouw elke nacht pijn had, besloot de man de wacht te houden. 's Nachts zag hij een kat in de hals van zijn vrouw kruipen. De man greep het dier en kneep het de keel dicht. Toen het echtpaar de volgende ochtend ging betalen, zat de bazin ineengedoken van de pijn.

me meike dei kommers; en ze gingen in een hös slôpe; en elke nacht had ze pên; en mene pei ziet es de duir oupegôn en dô komt een kat af en di gôt op me meike huir keel zitte; en mene pei nam ze vast en neip huir keel toe; en de kat kroup weg en ’s merges ging mene pei betôle; en hem zag de bozin dô zitte, hiel verkroenkeld en geneipe; en da was de kat van ’s nachs; en da is wôr, zer, want ik lieg ni.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden