Zakdoek-motief

Zakdoek-motief

Een verloofd paar ging wandelen in het veld. Om middernacht moest de jongen even weg. Voor hij vertrok, sprak hij tot zijn vriendin "Hier is een rode zakdoek met witte bolletjes. Als je een beest zou zien, gooi dan deze zakdoek naar zijn muil". Even later werd de zakdoek van het meisje verscheurd door een wolf. Toen de jongen na een tijdje lachend terugkwam, zag het meisje dat hij de vezels van de zakdoek nog tussen zijn tanden had.

2 verloufde gingen es wandelen in ’t veld; da was rond 12 oere; iniens moest de joengen es it doen; en hem gaf zene zakdoek on ’t maske en zei huir da ze dee moes smête as z’een biest zou zien; en da was ne roeie zakdoek mê witte bollekes; en hem was mo just weg en dô komt ne wolfhond af; ze smêt hem de zakdoek en hem verschuirt hem zoe een ur; as hem wag is, komt de verloufde trug; zê vertelt hem wat er gebuird is en hem begint te lache; en terwêl hem lacht, ziet ze de veizels van de roeie zakdoek tusse z’n tân hange.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

"Must see" over Sint-Truidens erfgoed

Een rijke erfgoedstad als Sint-Truiden, tot zowat 1860 de grootste in Limburg, telt heel wat instellingen, kringen en particulieren met een hart voor het lokale erfgoed. Sinds einde jaren 1990 duiken de eerste lokale websites op en sinds begin jaren 2010 biedt het sociale medium Facebook kans om oude foto's of documenten te delen en daarop te reageren. 

Een degelijke gereedschapskist voor de beginnende vorser (of student of studiebureau) lokale geschiedenis biedt de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden  op de website  . Vooral linken naar historische kaarten en publicaties over onze stad. Mét inhoudsopgaven van lokale heemkundige tijdschriften. Bij de Facebookgroepen zijn voor groot Sint-Truiden einde 2019 interessant:

 www.facebook.be/Sint-Truiden:VROEGERenNU (Henri Vanelderen en Dirk Massa)

 www.facebook.be/AbdijSint-Truiden:OraetLabora (Paul Koekenbergh, Ivo Breesch, Luc Renson en Puck Claes, 2015)

 www.facebook.be/SintTruidensErfgoedOverleg (2013)

 www.facebook.be/MINSEvanSintrùin (André Pictoel, 2018)

 www.facebook.be/StratenvanSint-Truiden (André Pitcoel en Fréderic Bay, 2014)

 www.facebook.be/Trudonensia (Rohnny Rekoms, 2018, verkoop)

 www.facebook.be/Sint-TruidenindeGrooteOorlog (Rohnny Rekoms, 2015)

 www.facebook.be/IkwooninSint-Truiden (Veerle Raedschelders, Rudi Appeltants, Ludwig Appeltants e.a.)