Verliest zijn macht

Verliest zijn macht

In Sint-Truiden was een veld waarop geen enkel gewas groeide. Men geloofde dat de duivel op dat veld had geprobeerd om vrouwen tot hekserij te verleiden. Omdat de duivel niet in zijn opzet was geslaagd, kwam hij elke nacht dansen op het veld, dat daardoor onvruchtbaar bleef.

er is in St.-Truiden een onvruchtbaar land; de mensen vertellen dat de duivel er gepoogd had vrouwen tot heksen te winnen maar dat hij erin mislukt was; daarom kwam hij elke nacht dansen en bleef het land onvruchtbaar.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Govaerts, Trudo, kunstenaar

Sint-Truiden 08.04.1905 Sint-Truiden 05.02.1992 .

Zoon van Jozef en Josephine Reynders.  

Broeders Christelijke Scholen. Klein Seminarie. Priester 1931. Avondacademie Sint-Truiden. leerling Tysmans en impressionistisch kunstschilder . Diverse tentoonstellingen met opbrengst voor goed doel. Portretten en landschappen uit Kempen en Ardennen. Boekillustratie Hendrik Prijs Nistelken, 1932. Leraar  tekenen en Nederlands bisschoppelijk college en lyceum Stavelot o.a. tijdens Ardennenoffensief 1944. Schenker van scharenslijpershuis ‘De Zoutkist’ op Tiensevest  aan Koninklijke Kunstkring 1939. Reizen o.a. Congo 1969.

Schoonbroer van dokter Victor Van Mechelen en oom van priester Jo Van Mechelen, directeur college Peer. 

Lit.: In Memoriam Emiel Govaerts, Sint-Truiden. Weduwe De Geneffe-Wijnants, 1934, p. 487; HBVL, 16.01.1939; VAN MECHELEN, p. M9-M14.