Verliest zijn macht

Verliest zijn macht

Een man was stiekem in iemands fruitboom gekropen om enkele vruchten op te eten. Toen de man weer naar beneden kwam, stond er iemand op hem te wachten, die zei "Jij hebt gestolen. Maar je zal niet gestraft worden als je mij je lichaam en ziel geeft. In ruil daarvoor zal ik je vijfentwintig jaar geluk geven". De man aanvaardde het voorstel en was vijfentwintig jaar lang gelukkig. Op een dag had de man een vrouw in het bos geholpen. In ruil voor zijn hulp had de man een stukje hout gekregen, waarmee hij moest slaan als hij in nood was. Toen de duivel na vijfentwintig jaar zijn slachtoffer kwam halen, wilde de man eerst nog eens goed eten. De man kroop in de fruitboom en de duivel ging met hem mee. Toen de man naar beneden kwam, sloeg hij met het stokje tegen de boom. Het volgende ogenblik werd de duivel door de takken van de boom vastgegrepen. In ruil voor de bevrijding van de duivel, vroeg de man zijn eigen vrijheid terug.

een man zat in een fruitboom en at de vruchten op; toen hij afkwam, stond er iemand op hem te wachten "Gij hebt hier gestolen maar ge zult niet gestraft worden als gij mij uw hele persoonlijkheid met ziel en lichaam geeft; daarvoor zal ik je 25 jaar geluk geven; nadien zal je van mij zijn"; de man was akkoord en gedurende 25 jaar was hij rijk en gelukkig; eens had hij een vrouw in een bos geholpen; ze had hem een stukje hout gegeven om op een voorwerp te slaan als hij in nood was; na 25 jaar kwam de duivel hem halen; de man vroeg nog eens goed te mogen eten; de duivel ging met hem in de boom; toen kwam de man er van af en hij sloeg met zijn hout op de boom; de duivel werd dadelijk in de takken gevangen genomen; toen vroeg de man hem z’n vrijheid voor die van de duivel; deze aanvaardde en de man was vrij.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Brialmont, (Jean Joseph) Emile, ijzergieter

Vaux sous Chèvremont (L.) 21.09.1885 22.07.1958 , x Gertrude Schaps 

Zoon van Emile en Josephine Dumont. IJzergieter. Huwde in Immersdorf (D.) 1912. Kwam in 1914 van Ougrée en vestigde zich in oude stroopfabriek. Samenwerking met Joseph Beauduin. Verkoop en herstelling machines voor nijverheid en landbouw. Ketels voor gemeentesoep en stroopstokerijen. Persen. Vlees- en groentenmachines. Gieter van onderdelen voor treinen en schepen, dieselmotoren, boormachines en draaibanken. Grafkruisen. Staallaswerken, drijfriemen, brandkasten, ketels, olie, vetten. N.V. Fonderies et ateliers Emile Brialmont leverde internationaal. Bij de interbellumcrisis omgeschakeld naar robuuste, gebrevetteerde ‘Brialmont’kachel s met acht luchtcirculaties voor o.a. scholen, kerken en fabrieken. Ook kacheltype ‘Belgische Staat’. Het bedrijf stelde tot 140 mensen tewerk. Schoonvader van Albert Vanslype. Zonen Albert Brialmont-Palms  (1917-1986), burgerlijk ingenieur, en Gerard (1921-1999), en overnemer Dassel (D.), goten vanaf 1968 stoven en sierstukken zoals haardplaten, haardijzers, poorten, hekken, lantaarnpalen, brievenbussen en sierkanonnen, waarvoor ze houten karrenwielen opkochten. Het vml. bedrijfsterrein op Stayerveld  werd in 1986 verkocht aan de sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Sint-Truiden. Gazometerstraat ca.1918. Houtstraat ca.1933. Tramstraat 1 ca.1938.

Mijnwerkersbuste in hol gietijzer met Emile Brialmont fondeur St-Trond. 

 Lit.: R.V., Bewapeningswedloop in vredig Limburg?, in Ons Zondagsblad, 18.08.1968; SINT-TRUIDEN19de; Rombout NIJSSEN, Inventarissen van de archieven van de NV Ateliers et fonderies E. Brialmont en van de PVBA ALGE te Sint-Truiden, (Rijksarchief te Hasselt. Toegangen in beperkte oplage, 15), Brussel: ARA, 2000; Jaak NIJSSEN, Brialmont grafkruisen, in METAAL, p. 20-21.