Gebeurtenissen

Gebeurtenissen

In Stayen waren vroeger bergen. Op de top van één van de bergen stond een kerk. Over die berg loopt nu een autosnelweg. In de buurt van de molen lag nog een andere berg. De inwoners van Sint-Pieter vertelden dat de Romeinen op die plaats door Ambiorix in een hinderlaag waren gelokt en waren vermoord.

er bestonden "bergen" te Stayen; een ervan wordt nu gedeeltelijk doorsneden door de "autostrade" en had op z’n top destijds een kerk; daar werd er vanzelfsprekend vroeger ook begraven; een andere "berg" ligt wat verder langs de kant van de molen met diep ingegraven aardewegen; nu wordt er verteld, vooral door de bewoners van het nabijgelegen St.-Pieter dat aldaar de Romeinen door Ambiorix in hinderlaag zouden gelokt zijn en uitgemoord.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.