Historische personen

Historische personen

In de oude Commanderij van Bernissem stond de grafsteen van de 'commedur', die kwam spoken. Men geloofde dat de man kwam spoken omdat zijn Commanderij vroeger was verkocht als zwart goed en later als suikerfabriek werd gebruikt.

rond de oude Commanderie te Bernissem zijn ook heel wat verhalen gesponnen geweest; ergens binnen het gebouw staat er een grafsteen van de "commedur"; deze commedur kwam er destijds spoken; mijn grootvader die er "de campagne" deed als bouwsmid ging er nooit gerust langs voorbij wanneer het avond was; men vermoedde dat de commedur kwam spoken om te protesteren tegen de schending van zijn commanderie die eertijds verkocht als zwart goed en nu als suikerfabriek gebruikt werd.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Janse(n), Gerard (André), beeldhouwer

Weert (Nl.) 10.09.1836 Sint-Truiden 29.09.1906 , x Mathilde Wilhelmine Elders, xx Pétronille Marie Régine Marguerite Balken 

Zoon van Pieter en Marie-Elisabeth De Caes.  

Meester-beeldhouwer  en medewerker van Michel Hoeken, Sint-Gangulfusplein. Huwde met zijn nicht Elders van Weert en later met Balken van Breukelen. Kerkmeubilair, o.a. preekstoel te Boninne naar ontwerp architect Blandot 1875. Biechtstoelen Seminariekerk Sint-Truiden (verbrand). Lid toezichtscommissie Tekenschool (1897).

Signering o.a. neogotisch altaar  uit Sint-Truiden. nu Fabry Zepperen M. HOEKEN G. JANSEN SCULPTEURS St. TROND.

Lit.: Christine VANTHILLO, Nederlandse neogotici in Sint-Truiden. De neogotische beeldhouwersateliers van Cornelis Janssen (1828-1895), Michel Hoeken (1827-1917) en Gerard Jansen (1838-1906), in ST19DE, 1998, p. 176-190.