Historische personen

Historische personen

In de oude Commanderij van Bernissem stond de grafsteen van de 'commedur', die kwam spoken. Men geloofde dat de man kwam spoken omdat zijn Commanderij vroeger was verkocht als zwart goed en later als suikerfabriek werd gebruikt.

rond de oude Commanderie te Bernissem zijn ook heel wat verhalen gesponnen geweest; ergens binnen het gebouw staat er een grafsteen van de "commedur"; deze commedur kwam er destijds spoken; mijn grootvader die er "de campagne" deed als bouwsmid ging er nooit gerust langs voorbij wanneer het avond was; men vermoedde dat de commedur kwam spoken om te protesteren tegen de schending van zijn commanderie die eertijds verkocht als zwart goed en nu als suikerfabriek gebruikt werd.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Behn, (Hendrik) Karel, academiedirecteur

Sint-Truiden 20.08.1845  – Sint-Truiden 11.02.1914 , ongehuwd

Zoon van boekbinder Mathieu (°Hamburg D. 1816) en Maria Magdelena Vliegen uit Gulpen (Nl.). Boekhandelaar-uitgever, o.a. van de Manuel pour la Sainte Communion door redemptorist Ed. Brahm in 1913. Beekstraat, later Steenstraat. Lid Derde Orde. Directeur stedelijke muziekschool 1910. Verhuis van lagere jongensschool in Ridderstraat  naar vml. Collegekapel Nieuwe Steenweg 1911. 

Lees: Raf VAN LAERE, Een Sint-Truidense band uit 1852, in Limburg, 69, 1990, p. 249-251.
Kijk: knipsel uit De Stem van Haspengouw (De Tram), zaterdagblad 1913.