Bargoens

Bargoens

Een dief die ter dood was veroordeeld, sprak in het Bargoens tot zijn vrouw "Ga vlug weg, in de kelder, onder de trap, in de houten klomp ligt mijn geld en mijn revolver".

ze hadde ne kie dieve gepakt; sô kreig iene ’t schavot; z’n vrouw en z’n keinger stonde vuir ’t schavot en toen zeit er in ’t Burgoens "Jal te bi; in den teiderik, onder den tanderik, in den hôte kabakkerik, dô is mene poen en mene toebakkerik" (ga vlug weg; in de kelder, onder de trap, in de houte klomp, daar is mijn geld en mijn revolver); en da just vuir da de bêl afging; en zoe hâ z’n famile ze geld.

Opgetekend door A. Abeels, Leuven, 1965 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

Jacobs, Arthur Henri Trudo "Tuurke", verenigingsfiguur

Sint-Truiden 03-11-1927 Sint-Truiden 05-12.2007 , x Lucienne Cuypers 

Zoon van treinstoker- en machinist Gustaaf van Hasselt en Hubertine Marie Louise Paquay , Tentoonstellingsstraat . Ll. bij onderwijzer Hendrik Prijs. Hoofdtreinwachter . Schoonbroer van missionaris Cuypers, Nieuwerkerken.  Metgezel Rik Sterken en advocaat Guy Gysens. Acteur en later decorbouwer Groep Pol Stas. Lid dialectstudiekring Neigemenneke met diverse bijdragen in ‘t Bukske. Lid Vereniging Limburgse Auteurs. Amateur-kalligraaf en lid Kunstkring. 

Postzegelverzamelaar. Figuur in stripverhaal  Dré Mathijs. Hoofdrol als Suske de Poep  in Renovat-verfilming van Het zwakke verzet in 1985, première op 13.09.1986 met regisseur Miel Ruymen.Publ.: Suske de Poep, in ’t Bukske, 1, 1984, p. 52-56; De ràpste pist van Europa, in ’t Bukske, 4, 1998, p. 28-32; Nostàlzjie (gedicht), in ’t Bukske, 4, 1998, p. 61; Duivensport, in ’t Bukske, 5, 2000, p. 24-31; De heen- zonder terugreis, in (Vredesfeesten), brochure, Sint-Truiden. Militaria, 1995, z.p.