Spookkat met gloeiende ogen

Spookkat met gloeiende ogen

De processie kwam altijd voor bij de boerderij van een familie uit Rotem omdat op die plaats ooit een vreemd voorval had plaatsgevonden. Op een dag lag er een zwarte kat met gloeiende ogen op de grond, die maar niet wilde weggaan.

Biej Spitz op de boerderiej in Ruotem dao ging de processie langs omdat dao ’n kat geliègen hauw. En die hauwe ze willen eweg jage, die hauw gleuiende ouge, zjus wie vuurböl, en die ging neet eweg. En wie de kat wegging lepe de hiel luj eweg. En vandao dat de processie dao altied duorkump. Now zal dat wal aafgesjaf zien.

Opgetekend door J. Venken, Leuven, 1968 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.