De oude vrouw van Cortijs

De oude vrouw van Cortijs

In Cortijs woonde een oude alleenstaande vrouw over wie men vertelde dat het een heks was. Die vrouw was geen echte heks, maar mensen die op een afgelegen plaats woonden en zich niet goed verzorgden, werden vaak van dergelijke zaken verdacht.

M In Cortijs, waar ik dan gaan wonen ben als ik getrouwd was, daar was ook een oude vrouw die alleen woonde. Had ook de naam van een heks te zijn. Ma [Zegt een naam die ik niet versta om zo aan zijn vrouw te vragen of het die is.] M C.! [ik heb de naam weggelaten om de bezorgdheid van Ma. te respecteren] Ma Daar moogt ge niet van klappen. Da’s familie. M Da’s een klein beetje familie. Ma Maar dat was niet waar hé. M Maar dat was ook niet waar. Dat was omdat als mensen zich terugtrokken en niet meer zich goed verzorgden enzo, dan… G Dan werd dat direct gezegd? M Dan kregen ze de naam van een heks.

Opgetekend door G. Verdickt, Leuven, 2002 in Sint-Truiden

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.