In 1983 was het 850 jaar geleden dat het fameuze Narrenschip uit Cornelimunster bij Aken in Sint-Truiden werd binnengehaald. In 1133 vierden de Truienaren gedurende zes dagen en nachten feest rond dat schip op wielen. Deze datum, de locatie en dit feit prijken in alle werken over Vasteavond en Carnaval. Het feest was alvast nog geen Carnaval, maar bewijst toch dat de Truienaren in die tijd al iets van vieren afwisten. Om de verjaardag te gedenken bekostigde de Raad van Elf in de Orde van de Commeduur een lantaarn met elf lichten. Dit monument werd ontworpen door de toenmalige gieterij Brialmont. Oorspronkelijk stonden de Elf Latsjenen midden de Groenmarkt, maar na de heraanleg van het plein prijkt ze op een voetstuk te westen van de Truiense Groenplaats. Daar wordt het carnaval geopend, met het ontsteken van de lampen op de elfde van de elfde, en symbolisch gedoofd op avond na Verloren Maandag.
Millen 28.10.1823 - Morelia (Mex.) 06.11.1865
Molenaarszoon Wintershoven. Priester 1851, jongere broer van pastoor Hendrik Coenegrachts van Wilderen-Duras. Kapelaan hoofdkerk en eerste rector van Sint-Marten 1855, woonde op het huidige Sint-Maartenplein tegen het vroegere kerkhof. Leraar middelbare school. Geesteszorg voor soldaten van nabijgelegen kazerne.
Werd na tussenkomst van Mgr. De Ram, rector Leuven, aalmoezenier van Belgisch expeditiekorps als steun voor Maximiliaan, keizer van Mexico en schoonzoon van Leopold I in 1864. Scheepsreis met ‘Tampico’ van Saint-Nazaire naar Vera Cruz jaarwisseling 1864-1865 met het derde detachement. Nederlaag in Tacambaro 1865.
Richtte met enkele geneesheren militair hospitaal op in Morelia. Bij tyfusepidemie zelf bezweken in huis van notabele. Wegens verdiensten uitzonderlijk begraven in koor van Sint-Antoniuskapel nabij OLV-kerk van Morelia. Kelk geschonken door parochianen van Sint-Marten in 1864 werd in 1866 terugbezorgd aan de Sint-Maartenkerk ST