Festraetsstudio

Festraetsstudio Begijnhof

Julien Louis Camille (Kamiel) Festraets geboren in Sint-Truiden op 17 februari 1904 was een Belgisch uurwerkmaker en een echte Truienaar. Festraets was de zoon van een horlogemaker en werkte al snel in de zaak van zijn ouders, maar studeerde ook wiskunde en mechanica. 

Onderschrift bij deze foto

Hij bouwde enkele salonklokken met astronomische toevoegingen (maanstanden). Met zijn eerste exemplaar won hij op de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel een gouden medaille. In 1937 herstelde Festraets het Belfortuurwerk van het stadhuis en voorzag het van een elektrisch opwindsysteem met kettingen, destijds een heel nieuwe methode. 

Van 1937 tot 1942 werkt Festraets in de Begijnhofkerk onafgebroken aan de kern van van een astronomisch uurwerk. 1 november 1942 werd de klok plechtig geopend in de Begijnhofkerk. In datzelfde jaar startte bij met een schip als getijdensimulator. Acht jaar later realiseerde hij de slinger van Foucault en de omwenteling van de aarde rond de zon (Hemelkaart). 

Onderschrift bij deze foto

Bussen vol toeristen bezochten de eerste Limburgse toeristische attractie. 

Onderschrift bij deze foto

In 1968 werden zijn 4 creaties overgebracht naar de nieuwe studio op het begijnhof en op amper 2 maanden gemonteerd.  Vanaf toen sprak men over Festraetsstudio en bekende Vlamingen zoals Armand Pien bezochten Festraetsstudio.

Onderschrift bij deze foto


In 1973 tekende Festraets het contract met de stad Sint-Truiden voor de overname van de Festraets Studio. 

Pas in 1990 werd de stad eigenaar en kocht het geboorte huisje van Kamiel Festraets, naast de Studio. 

Kamiel Festraets speelde orgel in de kerk. Hij dirigeerde het kerkkoor van de Sint-Maartenparochie en trad op als hoofdacteur in het gezongen toneelstuk 'De Klokken van Corneville'. Daarnaast was hij ook bekommerd om het voortbestaan van de uurwerkmakersstiel. Hij leidde in zijn atelier meerder jongeren op met een leercontract, en stichtte ook een school in Leuven. 

Festraets is overleden op 24 mei 1974. 

Hendrik Prijs schreef over zijn vriend het volgende: "uitvinders zijn per slot van rekening zonderling mensen. Zij bouwen voort op wat iedereen weet, om dingen te vinden die niemand weet".


...


ONTDEKKING VAN DE DAG

Biets, (Hubert Eduard) Joseph, "Pater Benignus"

Sint-Truiden Bevingen 30.03.1886   Sint-Truiden 6.05.1959

Zoon van dagloner Gerard en Marie Gertrude Celis. Neef van pastoor Eduard Hayen.  

Broeders Sint-Truiden. Via paters Fulgence en Thomas Renson intrede augustijnen Gent 1903. Priester  1908. Legeraalmoezenier  WO I, bij Belgische vluchtelingen in Amersfoort, en in Saffraanberg. Prior De Haan-aan-Zee 1919. Onderpastoor Sint-Stefanus Gent 1921. Definitor Augustijnenprovincie. Bevriend met pastoor Peeters en burgemeester Paul Cartuyvels in Bevingen. Huishoofd in enkele gehuurde sociale woningen. 

Oprichter Sint-Augustinusparochie in de tuinwijk Nieuw Sint-Truiden  1928, bouwer noodkerk en kapelaan  OLV-kerk. Bouwer lagere jongensschool en kleuterschool 1930 en lagere meisjessschool 1932. Provinciaal 1932-1946 met stichtingen in Bouge, Marchienne-au-Pont en Kontich. Prior en pastoor parochie Nieuw Sint-Truiden 1947 en kerkbouwer 1952-1955. Gouden priesterjubileum 1958 . Begraven in familiegraf in Bevingen. 

 Lit.: PARTIJPOLITIEK, p. 55 met portret; BEVING, p. 26-27; Jozef SMEESTERS, Nieuw Sint-Truiden en de tuinwijk, in Monumenten van de toekomst? Modern bouwen in Sint-Truiden 1900-1975, Sint-Truiden. stadsbestuur, 2008, p. 77-79.